Saksassa on alkanut oikeudenkäynti Isis-alueelta palannutta nuorta saksalaisnaista vastaan. Naista epäillään siitä, että hän yhdessä Isis-miehensä kanssa otti jesidinaisen orjakseen. Lisäksi naista syytetään terroristijärjestön jäsenyydestä ja ampuma-aserikoksista. Suomessa ainuttakaan Isisin alueelta palannutta ei ole tuomittu terrorismi­rikoksista, eikä todennäköisesti jatkossakaan tuomita.

Hallen kaupungissa alkoi tiistaina suljetuin ovin pidettävä oikeudenkäynti Saksaan palannutta Isis-äitiä vastaan. Nyt 22-vuotias Leonora M. lähti Syyriaan 15-vuotiaana liittyäkseen Isis-järjestöön, kertoo Saksan yleisradion ulkomaankanava DW.

Nyt häntä syytetään avunannosta ihmiskauppaan, koska hänen Isis-miehensä osti ja sen jälkeen myi 33-vuotiaan jesidinaisen. Jesidivähemmistöön kuuluvien naisten orjuuttaminen oli Islamilaisen valtion alueella hyvin yleistä.

Viime syksynä toinen saksalainen Isis-äiti sai 10 vuoden vankeustuomion jesidiorjien pitämisestä. Tuomittu antoi orjana pitämänsä pikkutytön kuolla janoon tytön ollessa kahlehdittuna talon pihalla. Myös kuolleen tytön äiti oli Isis-perheen orjana.

Kolmanneksi vaimoksi Isis-terroristille Syyriaan

Pikkukaupungin tyttö Leonora M. radikalisoitui jo hyvin nuorena käytyään vanhemmiltaan salaa moskeijassa läheisessä Frankfurtissa. Kyseinen moskeija oli Saksan sisäisen tiedustelupalvelun tarkkailussa mahdollisena islamistien keskuksena. Vain 15-vuotiaana tyttö pakeni kotoaan ja lähti Syyriaan, jossa hänestä tuli Isis-terroristiksi lähteneen Saksan kansalaisen kolmas vaimo.

Tytön tarina sai paljon julkisuutta, koska hänen leipuri-isänsä suostui siihen, että NDR-kanava seurasi isän ja tyttären välistä viestinvaihtoa neljän vuoden ajan ja teki siitä ohjelmia. Tyttö synnytti kaksi lasta Isis-alueella ollessaan.

Isis-järjestön hävittyä sodan Leonora M. päätyi kurdien valvomalla vankileirille muiden Isis-naisten kanssa. Hänet tuotiin takaisin Saksaan joulukuussa 2020. Paluunsa jälkeen hän on ollut vapaalla jalalla. Oikeudenkäynnin odotetaan kestävän toukokuuhun asti.

Suomessa ei tulkita eikä tuomita

Suomi on yksi harvoista länsi­maista, jossa ainuttakaan Isisin alueelta palannutta ei ole tuomittu terrorismi­rikoksista, uutisoi Ilta-Sanomat äskettäin. Jihadismiin erikoistunut tutkija Juha Saarinen pitää todennäköisenä, ettei viimeaikaisia palaajia tulla ikinä näkemään oikeudessa Suomessa terrorismirikoksista.

Ongelmana on ulkomailla tapahtuneiden mahdollisten terrorismirikosten tutkinnan hitaus, vaikeus ja hinta. Lisäksi Suomen terrorismilainsäädäntö on ollut puutteellinen: esimerkiksi ulkomaille matkustaminen terrorismirikoksen tekemistä varten ei ollut vielä rangaistava teko isisläisten lähtiessä Suomesta.

Yksi tärkeä syy on korkealle asetettu esitutkintakynnys, joka on aiheuttanut julkista kiistelyä viranomaisten välillä. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen mukaan Supon terrorismirikoksista välittämät tiedot ovat olleet niin niukkoja, että esitutkintoja ei ole voitu aloittaa. Supo puolestaan on sitä mieltä, että sen välittämät tiedot ovat olleet vähintäänkin riittäviä, jotta esitutkintakynnys ylittyisi.

SUOMEN UUTISET