13-vuotias poika poseeraa silvottujen ruumiiden seassa Raqqan kaupungissa Syyriassa. 16-vuotiaana hän on kuollut. Äiti sai syytteen poikansa antamisesta Isis-terroristijärjestön lapsisotilaaksi.

Länsi-Ruotsissa varttunut, nyt 49-vuotias nainen on viettänyt SVT:n mukaan kiertelevää elämää eli puolilla Eurooppaa ja Lähi-itää. Vuonna 2013 hän matkusti Syyriaan ruotsalaisessa moskeijassa Isis-henkisiä saarnoja pitäneen miehensä myötä. Mies kuoli Syyriassa vuonna samana vuonna. Naisella on seitsemän lasta, joista kolme on kuollut Syyriassa. .

Isis-nainen väittää, että ex-mies huijasi hänet sotaan ja Syyriaan. Syyttäjä Reena Dervgunin mukaan tämä ei pidä paikkaansa, vaan nainen on jakanut järjestön ideologian ja tavoitteet.

– Hän julisti tarkoitusperiään ja ajatuksiaan avoimesti verkossa, joten hänen on pitänyt ymmärtää, minne oli menossa, syyttäjä perusteli Tukholman käräjäoikeudessa pidettävän viisipäiväisen istunnon aluksi.

Poseerausta silvottujen ruumiiden kanssa

Syytteen mukaan nainen on käyttänyt yhtä pojistaan ISIS-järjestön lapsisotilaana. Lasta on kuolemansa jälkeen käytetty myös terroristijärjestön propagandatarkoituksiin. Poika on muun muassa poseerannut Raqqan kaupungissa otetuissa valokuvissa silvottujen ruumiiden parissa.

– Nainen on huolehtinut pojan päivittäisistä tarpeista 12-vuotiaasta 15-vuotiaaksi, jona aikana lapsi sai muun muassa käsitellä aseita ja varusteitaan perheen asunnossa. Hän ei ole millään tavalla estänyt pojan käyttämistä lapsisotilaana.

– Lapsi on ollut kuolemanvaarassa ja samalla aiheuttanut vahinkoa ja kärsimystä muille, syyttäjä toteaa.

”Hän on vain lapsi”

Yhdysvaltojen johtaman liittouman tallentamissa viesteissä syytetty kertoo, kuinka Isis ”ottaa haltuunsa” vastustajien naiset, hakkaa päitä irti ja myy orjia. Viesteissä on myös kuvia vakavasti haavoittuneesta syytetyn pojasta.

– Älkää lähettäkö häntä enää taisteluihin, hän on vain lapsi, syytetty pyytelee.

Syytetyn lapsi kuoli vuonna 2016. ”Hän ei ole enää joukossamme, mutta hän valitsi tiensä ja meillä on oltava rohkeutta kohdata se”, nainen viestitti läheisilleen. Vuoteen 2018 mennessä kolme naisen seitsemästä lapsesta oli kuollut Syyriassa. Hän viestitti läheisilleen arjen kuitenkin sujuvan ja ”lapset nukkuvat hyvin”.

Isis-nainen kiistää syyllistyneensä rikokseen.

SUOMEN UUTISET