Henkilöllisyyden todistamiseen liittyvän sekoilun jälkeen jyväskyläläinen Risto Kajanne pääsi lopulta äänestämään toisessa ennakkoäänestyspaikassa, jossa vanha ajokortti kelpasi. – Jos muilla äänestyspaikoilla on ollut vastaavia epäselvyyksiä, niin voi olla että sen vuoksi on näissä vaaleissa menetetty ääniä. Eivät kaikki lähde toista kertaa yrittämään, Kajanne sanoo.

Risto Kajanteen tarkoitus oli käydä torstaina ennakkoäänestämässä Jyväskylän Prisma-ruokakaupan yhteyteen avatussa ennakkoäänestyspaikassa.

Kajanne on osin liikuntarajoitteinen, joten hän pyysi poikaansa etukäteen kysymään äänestyspaikalta, kelpaako pahvinen ajokortti henkilöllisyyden todistamiseen.

– Liikkuminen on minulle vaikeata, enkä jaksa turhanpäiten liikkua kauppakeskuksessa. Siksi lähetin poikani kysymään asiasta. Sain sitten hänen kauttaan tiedon, ettei pahvinen ajokortti kelpaa. Äänestysvirkailijat olivat kertoneet saaneensa sellaiset ohjeet.

Kajanne oli tiedosta tyrmistynyt.

– Olin rankasti pettynyt. Mielessä kävi, enkö enää ole Suomen täysivaltainen kansalainen, vaikka olen tänne aina verotkin maksanut. Minulla ei ollut mitään muuta asiakirjaa henkilöllisyyden todisteeksi kuin vanha ajokortti, koska passi on vanhentunut.

Kaikki eivät lähde uudestaan yrittämään

Henkilöllisyyden todistamiseen liittyvän sekoilun jälkeen Kajanne pääsi lopulta äänestämään toisessa ennakkoäänestyspaikassa, jossa vanha ajokortti kelpasi henkilöllisyyden todisteeksi.

– Menimme vaimoni kanssa äänestyspaikkaan, joka oli toisella puolella Jyväskylää, ja siellä äänestäminen sitten onnistui, eikä henkilöllisyyden todistamisen kannalta ollut ongelmaa, Kajanne sanoo.

Hän arvelee, että kaikki eivät hänen tavallaan välttämättä lähde etsimään uutta äänestyspaikkaa, jos äänestäminen kerran estetään.

– Kuinkahan monelle on myös käynyt näin. Ja jos vielä ovat tässä kunnossa kuin minä, niin jaksavatko sitten enää yrittää toista kertaa. Voi olla, että tällaisen sekoilun vuoksi näissä vaaleissa on menetetty ääniä, Kajanne miettii.

Iltalehti laittoi väitteen liikkeelle

Ennakkoäänestyspaikoilla ympäri Suomea on tällä viikolla ilmennyt samanlaisia ongelmia, jotka osin ovat seurausta torstaina julkaistusta Iltalehden artikkelista.

Iltalehti väittää jutun otsikossa, että ”Pahvinen ajokortti ei välttämättä enää kelpaa äänestyspaikoilla – Joillakin äänestäminen voi jäädä kokonaan tämän vuoksi.”

Iltalehden artikkelin voi halutessaan nähdä median vaalihämmentämisenä, sillä artikkelin väite ei pidä paikkaansa: tosiasiassa pahvinen ajokortti kelpaa edelleen henkilöllisyyden todistamiseen äänestyspaikalla.

Vedättikö lehti vaalivirkailijoita?

Iltalehden juttuun on jälkikäteen lisätty oikeusministeriön vaalijohtajan Arto Jääskeläisen kommentti.

– Vaalilain mukaan äänestäjä on velvollinen selvittämään henkilöllisyytensä vaalivirkailijalle. Vaalivirkailija arvioi aina tapauskohtaisesti, mikä selvitys on riittävä. Kysymys ei ole siitä, kelpaako pahvinen ajokortti vai ei vai, vaan siitä, pystyykö äänestäjä pahvisen ajokortin avulla selvittämään henkilöllisyytensä vaalivirkailijalle. Jos vaalivirkailija tunnistaa äänestäjän pahvisen ajokortin kuvasta, se kelpaa, Jääskeläinen sanoo.

Varmemmaksi vakuudeksi Jääskeläinen toteaa, että vaalivirkailijoita ei ole ohjeistettu olemaan hyväksymättä pahvista ajokorttia henkilöyden tunnistamisessa äänestyspaikoilla.

Tavio selvitti: Pahvinenkin ajokortti kelpaa

Iltalehden alkuperäinen juttu oli virheellinen, ja sen faktoja korjattiin vasta jälkikäteen, kun asiaan oli saatu varmistus vaalijohtaja Jääskeläiseltä.

Jälkikäteen tehdyistä korjauksista huolimatta juttu on edelleen luettavissa Iltalehden verkkosivulla ja jutun otsikossa väitetään yhä, että pahvinen ajokortti ei välttämättä enää kelpaa äänestyspaikoilla.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio oli Iltalehden jutun luettuaan myös henkilökohtaisesti yhteydessä vaalijohtaja Jääskeläiseen.

– Puhuin äsken oikeusministeriön vaalijohtaja Jääskeläiselle ja PAHVINENKIN AJOKORTTI KELPAA. Iltalehdeltä siis uskomaton valeuutinen vaalien alla. Toivottavasti kukaan pahvisen ajokortin omistava ei jättänyt tämän vuoksi menemättä äänestämään, Tavio kirjoittaa Facebookissa.

SUOMEN UUTISET