Historiantutkija Oula Silvennoisen tökerö kuvajulkaisu kummastuttaa. Perussuomalaisia mediassa usein arvioiva Silvennoinen julkaisi meemikuvan, jossa perussuomalaisia ivataan karkealla tavalla. Ivaava alatyyli herättää jälleen kerran kysymyksen siitä, kykeneekö Silvennoinen arvioimaan perussuomalaisia neutraalin tutkijan roolissa.

Yleisradion usein käyttämän, äärioikeistotutkijaksi tituleeratun tutkija Oula Silvennoisen tänään julkaisema meemikuva herätti kummastusta. Silvennoinen ivasi tunnettuja perussuomalaisia kansanedustajia ja meppejä manipuloidulla kuvalla, jonka logona toimi peräsuoleen viittava teksti.

Silvennoisen julkaisemassa manipuloidussa kuvassa ”esiintyvät” vasemmalta lukien Jussi Halla-aho, Mauri Peltokangas, Mika Niikko, Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen, Sebastian Tynkkynen ja Ritva ”Kike” Elomaa.


Silvennoinen on syyttänyt toistuvasti perussuomalaisia somehäiriköinnistä ja keskusteluilmapiirin heikentämisestä. Tätä taustaa vasten on erikoista, että hän itse julkaisee räävittömyyksiä.

Verkossa on aiemminkin julkaistu samantyyppisiä kuvia. Helsinkiläinen demarivaltuutettu Husu Hussein julkaisi aikaisemmin vastaavantyyppisen kuvan, mutta päätyi poistamaan sen kohun saattelemana.

Husseinin kuvan iva osui erityisen ikävästi kansanedustaja Sebastian Tynkkyseen (ps.), joka oli kuvassa puolisonsa kanssa.

– Julkaisin postauksen, jossa oli kuva, jota en tarkastellut sen tarkemmin. Myöhemmin ilmeni, että tämä kyseinen kuva oli loukkaava. Päätin poistaa sen, tajuttuani mistä oli kyse, Hussein kirjoitti.

Taisteleva tutkija?

Palataan takaisin Silvennoiseen. Hän on useita kertoja vakuutellut julkisuudessa tutkijan roolissa, että perussuomalaiset olisi äärioikeistolainen toimija. Hän vetelee usein yhtäläisyyksiä 1930-luvun fasismin ja perussuomalaisuuden välille.

Mutta onko peräsuoli-meemejä postailevan Silvennoisen oma uskottavuus kunnossa? Onko hän neutraali akateeminen arvioija vai niinsanottu taisteleva tutkija, jonka näkemyksiä värittää vahva poliittinen suuntautuneisuus?

Pohditaan asiaa hetki.

Silvennoinen on ensinnäkin vihreiden eduskuntavaaliehdokas. Vihreän poliitikon arvio toisen puolueen jäsenestä on yhtä akateeminen kuin vaikkapa perussuomalaisen arvio Anni Sinnemäestä (vihr.).

Silvennoinen toimii läheisessä yhteistyössä helsinkiläisen A-ryhmän kanssa. Poliisin ammattikorkeakoulun materiaalissa A-ryhmä on listattu vasemmistoekstremististen toimijoiden joukkoon. Silvennoinen muun muassa luennoi A-ryhmälle fasismista.

Turun terrori-iskun vuosipäivänä Silvennoinen toimi muistotilaisuutta häiriköineen vasemmistotaustaisen vastamielenosoituksen pääpuhujana.

Äärioikeistotutkija löytää toki fasismia muualtakin. Ilta-Sanomien toimittajan Timo Haapalan pohdinnat toivat Silvennoiselle mieleen Mein Kampfin ja Breivikin.

Politisoitunut tutkimus?

Varsinkin Yle on usein sovitellut Oula Silvennoista analyytikon rooliin.

Ei ole epätavallista, että poliittisten rintamalinjojen yli kuullaan joskus kärkkäitäkin puheenvuoroja. Mutta jotain kummallista on suomalaisen median tavassa nostaa julkisuuteen asiantuntijoita, jotka tunnustavat vahvaa poliittista väriä, ja päästää nämä arvioimaan tutkijan roolissa poliittisia opponenttejaan.

Politisoituneille tutkijoille asetelma on luonnollisesti äärettömän kiitollinen. Mutta kuinka hyvin suurta yleisöä palvelee se, että neutraaliksi tieteentekijäksi naamioitunut poliitikko haukkuu toista?

Suomen Uutiset ei tavoittanut Silvennoista kommentoimaan kuvajulkaisua.


Lue lisää: Humanististen tutkijoiden vasemmistolainen suuntautuneisuus välittyy tutkimustyöhön. >