Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Kivelä (ps.) katsoo, että Yleisradion toimintatapoja pitää tarkastella uudelleen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tapauksen vuoksi. Suomen Kuvalehden mukaan pääministeri oli hiljentänyt Ylen suun Terrafame-kaivosfirmaa koskeneessa uutisoinnissa.

Kivelän mukaan syytös on niin vakava, että se pitää tutkia.

Kivelä otti asiaan kantaa keskiviikkona keskusteltuaan sitä ennen Ylen uutistoiminnan vastaavan päätoimittajan Atte Jääskeläisen kanssa. Keskustelu oli yksityinen eikä Kivelä avaa sen sisältöä tarkemmin.

– Totta kai tämä on vakava asia sinänsä, että tällaisia on, mutta ensin tutkitaan ja sitten vasta hutkitaan. Talon sisällä tästä on pakko käydä jälkikeskustelua, tämä on sen mittaluokan asia, Kivelä totesi.

Journalistiset periaatteet

Mikä olisi tutkinnan kärki – pääministerin painostus vai jokin muu, kysyi Suomen Uutiset Kivelältä.

– Varmaankin journalistiset periaatteet. Varmaankin tässä keskustellaan siitä, missä määrin esimies käyttää esimiehen valtaa ja jäädäänkö viipymään yksittäisiin uutisaiheisiin miten kauaksi, Kivelä totesi.

Onko Ylen toiminnassa ollut asiassa jotakin sanomista?

– Minä en lähtisi tässä nyt sanomaan mitään enempää. Aikalisä on tässä viisautta, Kivelä totesi.

Hallintoneuvostoa ei koolle

Kivelä ei näe syytä kutsua hallintoneuvostoa koolle Sipilän tapauksen pohjalta.

– Ei ole tällä hetkellä mitään sellaista syytä, vaikka tällaista on väläytelty ja olen itsekin miettinyt sitä, mutta en ainakaan toistaiseksi näe sitä tarpeelliseksi, Kivelä totesi.

Kovin tarkkaan hän ei kuitenkaan Yleä neuvoisi hallintoneuvoston puheenjohtajan ominaisuudessa.

– On hieno asia, että hallintoneuvoston ja journalistisen työn välillä on ero, Kivelä korosti.

Veli-Pekka Leskelä