Eduskunta ryhtyi ruotimaan tällä viikolla hallituksen esityksiä budjetin verolaeiksi. Keskustelussa kuultiin tuttuja opposition moitteita hallituksen verolinjasta. Onkin syytä palauttaa mieleen se, minkälaista veropolitiikkaa pahimmat pukarit itse vielä äskettäin ajoivat.

Tiistaina debatissa kuultiin ensiksi näppärää sanailua polttoaineiden valmisteverosta. SDP:n Pia Viitanen hämmästeli, kuinka hallitus voi korottaa polttoaineiden verotusta, se kun on tasavero. Perussuomalaiset kysyivät, pitäisikö sitten ottaa kaikkein köyhimmiltä.

Toimi Kankaanniemi (ps.) muistutti tällöin SDP:n omasta verolinjasta, joka vei puolueen oppositioon.

SDP lupasi nostaa veroja, laski yhteisöveroa

– Tuossa aikaisemmin luin puheenjohtaja Antti Rinteen (sd.) vaalilupauksia ja hän siinä ilmoitti, että kokonaisveroastetta sosiaalidemokraatit haluavat nostaa puoli prosenttiyksikköä. Se oli tietysti iso uutinen ja johti sosialidemokraatit sitten rajuun vaalitappioon. Ja toisena vaalitappion syynä, minun arvioni mukaan, oli tämä yhteisöveron raju alennus, joka koitui siis niille yhtiöille, jotka kaikkein parhainta tulosta tekevät: ne saivat satojen miljoonien vuotuiset veronkevennykset, Kankaanniemi muistutti.

Hän muistutti myös, kuinka demarit lupailivat edellisellä vaalikaudella 100 000 uutta työpaikkaa, mutta kävikin päinvastoin. Työttömyys kasvoi sadalla tuhannella.

Reijo Hongisto (ps.) sanoi kuunnelleensa Viitasen syyttelyä perussuomalaisia kohtaan milloin milläkin tekosyyllä. Hän totesi, että kun talouden huono tila on selvinnyt edellisen hallituksen jäljiltä, niin taloutta joutuu paikkaamaan erilaisilla verokertymillä, ja tämä polttoainevero on yksi niistä.

Missä EU, siellä ongelma: jäätelö- vai bensavero?

Kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.) syytti tilanteesta EU:ta.

– Taas on siellä ongelma, missä EU. Elikkä kun makeisveron ja jäätelöveron korotusta ei voi toteuttaa ja jollain se täytyy paikata, niin mistä otetaan rahat? Leikataanko pienituloisilta vai korotetaanko polttoaineveroa? Joskus täytyy tehdä ikäviäkin ratkaisuja, Mäkelä murehti.

Kankaanniemi muistutti myös, että raakaöljyn hinnan ollessa alhaalla ei polttoainevero tunnu korotuksen jälkeenkään lähellekään niin pahasti kuin edellisen hallituksen aikana, jolloin öljy maksoi paljon enemmän.

Hän muistutti myös, että polttoaineveron määrää voidaan harkita aiemman päätöksen mukaisesti uudelleen, jos raakaöljyn hinta nousee.

Mikä on SDP:n tarkoitus?

Mäkelä ihmetteli, onko SDP:llä muuta työtä kuin nokkia perussuomalaisia.

– Onko teidät äänestetty tänne saliin perussuomalaisia arvostelemaan? En tavoittanut puheestanne mitään muuta substanssia kuin perussuomalaisten nokkimisen, vaalilupausten kaivelemisen ja siihen kannan ottamisen, mitä perussuomalaiset tekevät ja sanovat. Onko tämä sosiaalidemokraattisen politiikan nykyinen sisältö ja substanssi, että haukutaan muita puolueita, Mäkelä kysyi.

Elo: Antaako vasemmisto sisäfileporvarille?

Simon Elo (ps.) kuunteli vasemmistoliiton esittävän arvonlisäveron kevennystä, kun puhuttiin tuloveroasteikkojen muuttamisesta. Elo muistutti tämän tuovan euromääräisesti eniten etua sisäfileporvarille. Ei hän unhoittanut SDP:täkään: puolue lupasi selvin sanoin yhtä rajuja leikkauksia jo ennen vaaleja, mikä on nyt oppositiossa tyystin unohtunut.

– No, katsotaanpa maaliskuulta 2015, mitä SDP sanoi ennen vaaleja: sopeutustarve 4 miljardia, leikkauksia 3 miljardia, myös indekseistä 800 miljoonaa leikkausta. Vaikka edustaja Viitanenkin röyhisteslee rintaa kuin punatulkku leikkauksista, niin näin olette sanoneet ennen vaaleja, Elo syytti.

– Veronkorotuksia 1 miljardin euron verran – ainoana puolueena kaikista sanoitte, että haluatte korottaa veroja. Mitä tämä hallitus on tehnyt? Keventänyt verotusta lähes miljardilla eurolla, Elo vertasi.

– Mikä teidän linjanne on nyt, Elo kysyi.

Veli-Pekka Leskelä