Nackan kunta Tukholman naapurissa on ostanut vuoden 2016 jälkeen 94 asuntoa 305 miljoonalla kruunulla. Valtaosa asunnoista on vuokrattu maahanmuuttajille.

Ruotsin yleisradioyhtiön mukaan perhe, jossa miehellä on kolme vaimoa, sai tätä kautta käyttöönsä kolme eri asuntoa.

52 kuntaa asunto-ostoksilla

Vuoden 2015 pakolaistulvan jälkeen kunnallisten asuntojen tarve Ruotsissa on kasvanut vauhdilla. Kaikkiaan 52 maan 290 kunnasta on Svenska Dagbladet -lehden mukaan ostanut asuntoja vuokrattavaksi edelleen eniten tarvitseville.

Väestö keskittyy suurimpiin asutuskeskuksiin, ja siksi vaikkapa Tukholman alueen kunnista lähes puolet oli ostanut asuntoja pääasiassa maahanmuuttajien käyttöön.

– Ostamme asuntoja, koska meidän on sijoitettava maahanmuuttoviraston meille osoittamat henkilöt, sanoo Nackan kunnanhallituksen kokoomuslainen puheenjohtaja Mats Gerdau.

Takuuasunto kahdeksi vuodeksi

Gerdau viittaa Expressen-lehden haastattelussa vuonna 2016 voimaantulleeseen lakiin, jonka mukaan kuntien on vastaanotettava tietty määrä maahanmuuttajia. Oikeus kunnan järjestämään vuokra-asuntoon on maahanmuuttajalle kahden vuoden mittainen.

Ruotsin valtakunnanradion Studio ett -lähetys sai aikaan melkoisen haloon, kun ohjelmassa kerrottiin perheestä, jossa aviomiehen kolmelle eri vaimolle osoitettiin kaikille eri asunnot kyseisen lain perusteella.

Kuntien ostamat asunnot ovat poissa avoimilta vuokramarkkinoilta ja siten tiukentavat entisestään Ruotsin asuntotilannetta.

Mats Gerdaun mukaan nyt ostetut asunnot tosin myydään heti pois, kun niiden tarve parin-kolmen vuoden kuluttua vähenee.

SUOMEN UJUTISET