Helsingin Mellunmäessä sijaitsevan Laakavuoren päiväkodin henkilöstö on kuvannut päiväkodin lapsia hoidon aikana. Vanhemmilta ei ole kysytty kuvaamisesta lupaa eikä heille ole asiasta tiedotettu mitenkään. Päiväkodissa on Helsingin Sanomien mukaan myös tapahtunut väkivaltaisia tilanteita sekä loukkaavaa kielenkäyttöä. Suomen Uutisten saamien tietojen mukaan kiusaamista ei ole saatu kuriin.

Suomen Uutisten haastatteleman isän mukaan päiväkodissa on pahaa kiusaamista. Pääkiusaaja on esikouluikäinen ja hänen mukaansa kiusaamisrinkiin on liittynyt kolmesta neljään muutakin lasta.

Päiväkodin henkilökunta ei isän mukaan ole puuttunut kiusaamiseen ammattimaisesti ja se on saanut jatkua. Isä kertoo, että moni lapsista on hvyin ahdistunut tilanteesta, eikä haluasi mennä lainkaan päiväkotiin

– Tämä kuvaaminen on nyt ihan uusi juttu. Lapsia on kuulusteltu tapahtumista kameran edessä. Heitä on myös kuvattu nukkumistilassa. Kuvaustilanteet muistuttavat poliisikuulusteluja, hän sanoo.

Päiväkodin johto vaikenee

Päiväkodin toiminta tuli julkisuuteen huhtikuussa, kun vanhemmat julkaisivat blogissa esikouluryhmässä tapahtuneista kiusaustilanteista. Vanhemmat peräsivät päiväkodin henkilökunnalta ammattimaisempaa puuttumista päiväkodissa tapahtuneisiin väkivaltaisiin tilanteisiin ja lasten loukkaavaan kielenkäyttöön. Päiväkodin pihamaalla oli vanhempien blogin mukaan ollut muun muassa teräase.

Suomen Uutiset yritti tavoittaa sähköpostitse ja puhelimitse päiväkodin johtaja Mirja Rissasta ja varajohtaja Minna Soudunsaari-Väisästä. Molempien johtajien puhelimet olivat varattuja 9.5.–11.5. Puhelinvastaaja kertoi molempien johtajien olevan puhelinneuvottelussa.

Helsingin varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Irma Sihvonen kommentoi kuvaamistilannetta Helsingin Sanomille tiistaina 8.5.

– Henkilökunnan selvityksen mukaan kyse on ollut yhdestä tilanteesta, jossa ei ole kysytty vanhemmilta kuvauslupaa eikä vanhemmille ole siitä tiedotettu, hän sanoo.

Ääninauha äidin ja päiväkodiin henkilökunnan keskustelusta

Vanhempien blogisivuille ilmestyi 9.5. kirjoitus, jossa kuvailtiin äidin ja päiväkodin henkilökunnan välistä keskustelua. Tilaneesta on olemassa tallenne ja se on myös Suomen Uutisten hallussa.

Nauhalla käydään kärkästä keskustelua kuvauksesta. Äiti ilmaisee ponnekkaasti, ettei ole antanut lupaa lapsensa kuvaamiseen. Hän vaatii myös materiaalin välitöntä poistoa, johon päiväkodin henkilökunta ei suostu.

Heli-Maria Wiik