Pääministeri Antti Rinne (sd.) väitti tänään torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että hallitus ei tule sallimaan työehtosopimusten shoppailua eikä työn halpuuttamista.

Kuitenkin juuri tämä prosessi on käynnissä, niin Postissa kuin usealla muullakin alalla, kuten perussuomalaiset kysymyksissään ministereille osoittivat.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra nosti marraskuun puolivälissä esille yhteyden maahanmuuton ja Postia koskettavien kiistojen välillä. Hän toi esiin, kuinka rajojemme yli saapuva kouluttamaton maahanmuutto edistää ja ylläpitää halpuutus- ja työehtoshoppailuprosessia, niin Postissa kuin muillakin matalamman palkan sektoreilla.

– Jouduin tosiasioihin perustuvasta kannanotostani jopa tavallista suuremman hyökkäyksen kohteeksi, tietysti vasemmiston mutta myös oikeiston suunnalta. Erityisesti hallituspuolueiden edustajat olivat raivoissaan tai huvittuneita väitteestäni, että asioilla olisi jotakin tekemistä keskenään, Purra kertoo.

– Kuulemma taas vain perussuomalainen haukkuu maahanmuuttajia ja näkee uhkia, joita ei ole. Jopa puheenjohtaja Jussi Halla-aholta kysyttiin A-studiossa, voiko hän olla samaa mieltä kuin varapuheenjohtaja.

Postista on tulossa halpatyöpaikka

Eilen keskiviikkona Purra kertoi, että perussuomalaiset olivat saaneet Posti- ja logistiikka-alan unionin eli PAU:n johdolta tietoonsa, että pääkaupunkiseudun varhaisjakajista lähes kaikki ovat maahanmuuttajia.

– Osuus on tällä hetkellä noin 98 prosenttia! Suuri se on ollut jo kauan, mutta muutamassa vuodessakin nousua on yli 20 prosenttiyksikköä, Purra kertoo.

– PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen on itse sanonut, että Postista on tulossa halpatyöpaikka. Nimenomaan Postin siirtyminen halvempaan työehtosopimukseen varhaisjakelussa aiheutti pääkaupunkiseudulla sen, että lähes kaikki jakajat ovat maahanmuuttajia. Eikö sama koske työehtosopimuksen halpuuttamista lajittelijoiden puolella?

Työ otetaan vastaan, jotta maahan saadaan jäädä

Vielä huolestuttavampaa on se, että varhaisjakelussa olevien työntekijöiden vuosittainen vaihtuvuus on sata prosenttia. Työ otetaan vastaan, jotta maahan saadaan jäädä.

– Kenelläkään ei ole intressejä tehdä työtä niin alhaisella palkalla, kun ensisijainen motiivi eli tässä tapauksessa maahan jääminen ja oleskelulupa on varmistettu.

Varhaisjakajien valtava vaihtuvuus kertoo siitä, mistä Suomen Perustan matalapalkkatyötä käsitellyt raporttikin – näiden alojen maahanmuuttajien työllisyysaste tippuu hyvin pian, usein jo muutamassa vuodessa, kantaväestön työllisyysasteen alle.

– Miksi ulkomaalainenkaan tekisi töitä sillä palkalla, kun on saavuttanut tärkeimpänsä eli korkean elintason maahan pääsemisen ja oleskeluluvan sekä surkeaa palkkaa korkeamman sosiaaliturvan ja palvelujärjestelmän, Purra kysyy.

Kritiikkiä kallista järjestelmää kohtaan

Purra ihmettelee, että vieläkö hallitus väittää, ettei maahanmuutto liity asiaan.

– Tämä ei ole kritiikkiä maahanmuuttajia kohtaan vaan sitä järjestelmää kohtaan, joka tätä halpuuttamisjärjestelmää tuottaa. Niitä päättäjiä kohtaan, jotka sallivat sen, että veronmaksajan kustannukset kasvavat, kun vain maahanmuuttajille kelpaavaa halpuutettua palkkaa pitää kompensoida sosiaaliturvalla ja hyvinvointipalveluilla, Purra sanoo.

– Haluaisin todella kysyä hallitukselta, että väittääkö se edelleen kirkkain silmin, että Posti-kiistassa tai matalapalkka-alojen muodostumisessa ei ole lainkaan kyse maahanmuutosta.

SUOMEN UUTISET