Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) totesi kokoomuksen Eurooppa tilaisuudessa, että Suomen pakolaiskiintiötä tulee nostaa huomattavasti nykyisestä, jos Euroopassa lisätään organisoitua humanitääristä maahanmuuttoa. Kyseessä olisivat nimenomaan todellisessa hädässä olevien pakolaisten vastaanottaminen ja perusteettomien hakijoiden ohjaaminen heti takaisin lähtömaihin.

– Kaunis ajatus, mutta käytännön toteutus ei tule olemaan helppoa, eikä yksistään Suomen käsissä. Maahamme saapui viime vuonna yli 32 000 turvapaikanhakijaa, joista suurin osa on perusteettomasti saapuneita hakijoita. Itärajallamme on parastakin aikaa käynnissä varsinainen romuralli, kun turvapaikanhakijoita tulee tasaista tahtia rajan yli Suomeen myös tänä vuonna, perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehto muistuttaa.

Suomen siirrettävä hakijoita muihin maihin

Helmikuun loppuun mennessä turvapaikanhakijoita oli rekisteröity jo 1 845 ja kevättä kohti määrät tulevat vain kasvamaan.

– Suomi kuuluukin maihin, joihin viime vuonna tuli väkilukuun suhteutettuna eniten turvapaikanhakijoita Euroopassa. Siksi meidän pitäisikin päästä siirtämään hakijoita muihin maihin, eikä ottaa heitä vapaaehtoisesti enää lisää.

Osa jää maahan laittomasti

Lehdon mielestä on epärealistista puhua kiintiöiden kasvattamisesta tässä vaiheessa, kun Suomella on täysi työ saada nykyisetkin myönteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat kotoutumaan ja kielteisen päätöksen saaneet poistumaan maasta.

– Osa kielteisen päätöksen saaneista tulee jäämää maahamme laittomasti, johon liittyy myös suuri turvallisuusuhka. Kotouttamiskustannuksien loppusummaa ei tiedä vielä kukaan ja integroituminen yhteiskuntaamme tulee olemaan erittäin haasteellista, varsinkin kun osa tänne saapuneista on täysin kirjoitus- ja lukutaidottomia. Palautuslentojen kustannukset puolestaan tulevat maksamaan miljoonia euroja, Lehto listaa.

– Tämä edestakaisin turhanpäiväinen matkustelu tulee veronmaksajille kalliiksi. Järkevämpää olisikin saada turvapaikanhakijat pysymään Syyrian ja Irakin konfliktien rauhallisilla lähialueilla. Järjestely tulisi huomattavasti halvemmaksi, kuin satojen tuhansien ihmisten kotouttaminen Eurooppaan. Leireille olisi mahdollista päästä turvaan myös kaikkein heikoimmassa asemassa olevilla.

Turkki avainasemassa

Lehto huomauttaa, että hyvästä tahdosta huolimatta muuttoliike Euroopan läpi ei ole Suomen käsissä. Avainasemassa on Turkki, jolle EU-maat ovat antamassa kolmen miljardin euron tukipaketin, jolla maan olisi tarkoitus selvitä pakolaiskriisistä.

– Myös Suomen osuus rahoituksesta kasvaa ja hallitus onkin esittänyt kehitysyhteistyön määrärahaa korotettavaksi 8,3 miljoonalla eurolla, jotta turvapaikanhakijoiden tulvaa Turkin läpi Eurooppaan voitaisiin hillitä. Samalla parannettaisiin Turkissa olevien pakolaisten elinolosuhteita, josta heidät tulevaisuudessa pitäisi voida palauttaa kotimaihinsa niiden turvallisuustilanteen parannuttua.

– Keinot ja aika on käymässä vähiin, kun uusia turvapaikanhakijoita saapuu päivittäin Eurooppaan paremman elämän toivossa. Ihmisten siirtäminen maasta toiseen ei voi olla ratkaisu. Me emme voi tehdä Euroopasta Lähi-itää tai Afrikkaa.

SUOMEN UUTISET

Tagit