Lontoossa perjantaina poliisien luoteihin surmansa saanut 28-vuotias Usman Khan ehti puukottaa kaksi ihmistä hengiltä ennen kansalaisten ja viranomaisten väliintuloa. Nyt Britanniassa mietitään, miksi jo aiemman terrori-iskun suunnittelusta vangittu mies oli vapaalla jalalla ennen tuomion päättymistä.

Vuonna 2012 tuomittu Khan suunnittelu terroristisolunsa kanssa pommi-iskua Lontoon pörssiin. Hän sai lopulta teostaan 16 vuoden vankeustuomion. Hänet laskettiin kuitenkin ehdonalaiseen vankeuteen joulukuussa 2018, ja hän oli sähköisessä seurannassa.

Ei katumusta

Khanin kohdalta viranomaisten päätös päästää Khan ehdonalaiseen vankeuteen on ymmärrettävistä syistä kuuma puheenaihe. Khan on 20-vuotiaana kertonut salaa nauhoitetun keskustelun, että hänellä on kolme lopputulemaa: voitto, martyyrikuolema tai vankila.

Khanin asunnolta löytyi eräänlainen terrorilista poliisien tutkittua hänen asuntonsa aiemman rikoksen jälkeen. Listalla olivat Pyhän Paulin katedraalin dekaani, kaksi rabbia, silloin Lontoon pormestarina toiminut nykyinen pääministeri Boris Johnson ja Yhdysvaltain konsulaatti.

Nyt on selvää, ettei Khan katunut aiempaa tekoaan.

Henri Alakylä