Kansanedustaja Jukka Mäkynen on tyrmistynyt kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon rajusta ulostulosta, jonka mukaan hävittäjähankkeen lykkäys- ja osituspuheet ovat vaarallisia ja epäisänmaallisia.

Jukka Mäkysen mukaan Petteri Orpon puheet ovat demokratian vastaisia.

– Maanpuolustuksen hankinnat tehdään meidän kaikkien maksamilla verorahoilla. Missä maailmassa Orpo elää, kun hän asettuu eduskunnan budjettivallan yläpuolelle, kun hän leimaa hävittäjähankkeelle vaihtoehtoja esittävät politiikot kylmästi ”epäisänmaallisiksi”? Uskooko joku tosissaan kokoomuksen ajavan isänmaan asiaa, kun sen istuva puheenjohtaja leimaa maanpuolustusta laaja-alaisesti tarkastelevat poliitikot epäisänmaalliseksi? Mäkynen jyrähtää.

Sotilasasiantuntijoiden näkemykset mukaan

Mäkynen teki viime vuonna toimenpidealoitteen, jossa hän vaatii, että hallitus perustaa puolueettoman selvitystyöryhmän pohtimaan Suomen puolustusratkaisuja. Mäkynen linjasi jo viime vuonna, että vain hyödyntämällä erilaisia puolustuksellisia näkemyksiä omaavia sotilasasiantuntijoita ja ottamalla ne osaksi Suomen tulevaisuuden puolustusratkaisuja, saamme parhaan mahdollisen maanpuolustuksellisen kokonaisratkaisun vastaamaan niihin haasteisiin, jotka nopeasti muuttuva kansainvälinen sotilaallinen toimintaympäristö asettaa Suomelle.

Mäkynen on tiedustellut aloitteensa etenemistä, ja se on tarkoitus ottaa puolustusvaliokunnan käsittelyyn vasta ensi vuonna 2021 puolustusselonteon yhteydessä. Mäkynen ihmettelee suuresti aikataulutusta.

– Hallituksen olisi pitänyt ottaa aloitteeni vakavasti heti, kun ehdotin sitä viime vuonna. Aika on käymässä vähiin ja kohta tuhlaamme miljardeja hävittäjähankkeeseen ilman, että pohdimme puolueettoman asiantuntijaryhmän voimin erilaisia vaihtoehtoja Suomen puolustukselle.

Miljardeja palaa ilman kunnollista käsittelyä

Mäkynen pitää erikoisena, että hävittäjille ei saa esittää vaihtoehtoja ja että ne on ikään kuin hyväksytty jo vuosia sitten jossain elitistisissä suljetuissa piireissä.

– Mikä on sellainen demokratia, jossa julkista rahaa käytetään miljardeja ja taas miljardeja, ilman että rahan käytöstä käydään perusteellinen keskustelu sen käyttökohteista? Hävittäjähanke on vain yksi esimerkki siitä, miten julkista rahaa valuu eri kohteisiin ilman asiallista ja kunnollista parlamentaarista käsittelyä. Herää myös perusteltu kysymys siitä, että onko äänekkäimmille hävittäjähankkeen puolestapuhujille luvattu jo kovapalkkaiset hillotolpat jostain?

SUOMEN UUTISET