Kansanedustaja Mauri Peltokangas (ps.) paheksuu ministerien välttelevää vastaustyyliä eduskunnan kyselytunneilla.

Peltokangas kirjoittaa:

”Eduskunnan kyselytunti järjestetään siksi, että edustajat voivat kansan kuullen kysyä vastuuministereiltä ajankohtaisiin asioihin liittyviä kysymyksiä. Ei siksi, että se olisi tarkoitettu vitsiksi ja teatteriksi. Ministerit saapuvat paikalle vastaamaan esitettäviin kysymyksiin.

Jokainen on voinut itse todeta kuinka kyselytunti etenee. Erittäin harvoin saamme nähdä tilanteen, missä ministeri vastaa esitettyyn kysymykseen. Yleistä on, että ministeri aloittaa kysymyksen jälkeen puhumaan liturgiaa, joka ei liity kysymykseen millään tavoin. Esim. kysyjä kysyy tuoko hallitus joltain pakolaisleiriltä lasten lisäksi myös aikuisia? Ministeri voisi antaa vastauksen tuohon helposti muodossa kyllä tuo, tai ei tuo.

Tyypillinen vastausmalli kuitenkin on lähes poikkeuksetta liirumlaarumia kansan silmille esim. tyyliin: Haluan kiittää edustajaa kysymyksestä. Meillä hallituksessa on otettu huomioon monia nyt asiaan liittyviä seikkoja, joita pohtimalla voimme katsoa tulevassa eteenpäin tehden voltteja porukalla ja tiedostaa asiantunijoiden ohjeita siten, että työryhmä voi keskustelussaan viedä asiaa eteenpäin pohdittavaksi viranomaisten ja niiden ja näiden kanssa, kuten näissä tai niissä tapauksissa on hyvä yhdessä toimia suklaapatukoita unohtamatta. Iltakoulussa tulemme lähiaikoina varmasti pohtimaan sitä, että tulisiko jonkun pohtia sitä, että joku pohtisi sitä, että miten tulevaisuudessa voimme perustaa työryhmän pohtimaan sitä kannattaako meidän pohtia tätä lainkaan… tässä kohtaa puhemies hihkaisee.. aika!

Politiikka on reipas laji!”

SUOMEN UUTISET