Elämme aikaa, joka on äärettömän arvaamaton turvallisuusympäristöltään. Kymmeniin vuosiin Suomessa ei ole ollut vastaavaa tilannetta, jossa joudumme kohtaamaan ne skenaariot, jotka ovat tiedossa omasta historiastamme ja joiden uhkaa vastaan maan omaa valmiutta on ylläpidetty. Perussuomalaisten kansanedustaja Mira Nieminen penää ay-liikkeeltä vastuullisuutta tilanteessa, jossa kansan kahtiajakautuminen hyödyttää vain Venäjää.

Kansanedustaja Mira Niemisen mielestä omasta puolustuksesta ja reservistä huolehtiminen on ollut kauaskantoista viisautta. Toinen viisaus asuu yhteiskuntarauhassa, joka nyt säröilee monella tavalla. Kun kansa jakautuu toisiaan vastaan, ei siitä koskaan seuraa mitään hyvää.

– Meistä johtumattomista syistä olemme tilanteessa, jossa toimintaamme koetellaan naapurina olevan suurvallan toimesta tarkoituksellisesti ja suunnitelmallisesti. Rajojen pitävyyttä, reagointinopeuttamme, lain sekä kansainvälisten sopimusten tulkintaa, päätöksiä kuten myös yhtenäisyyttämme arvioidaan tarkasti idän suunnasta. Kaikki epävakaus on Venäjälle eduksi. Tämä vie huomiomme, aikamme ja energiamme sekä kuluttaa talouttamme, Nieminen sanoo.

Järjestelmä on paisunut kestämättömäksi

Samaan aikaan Suomen taloustilanne on heikko eikä nopeaa kasvua ole näkyvissä. Rakenteelliset uudistukset muuttuneessa yhteiskunnassa ovat jääneet tekemättä, vaikka kaikki ovat tietoisia niiden tarpeesta. Työpaikkoja ja -voimaa tarvitaan lisää, ja yrityksiä tulee kannustaa niiden luomiseen sekä työntekijöiden palkkaamiseen monin tavoin. Omista eduista tiukasti kiinnipitäminen sekä niiden maksimaalinen tavoittelu osoittavat ymmärtämättömyyttä siitä, kuinka vakavasta taloudellisesta tilanteesta on kyse. Niemisen mielestä samalla mallilla ei voi jatkaa.

– Hallituksen edistämät uudistukset eivät ole ennenkuulumattomia työelämässä, vaan ne ovat olleet käytössä jo pitkään Pohjoismaissa. Suomi tulee perässä, mutta on antanut kilpailuedun muille. Etuusjärjestelmien kustannukset ovat niiden maksajiin nähden korkeita. Asiassa jää huomiotta se, että moni saa palveluja ja etuja, joita on aikaisemmin maksettu omalla työllä ja siitä saadulla palkalla. Ahkeruudella on kasvatettu omaa pääomaa ja vaurastuttu. Koko järjestelmä on paisunut kestämättömään suuntaan, Nieminen kertoo.

Oman oksan sahaaminen on erikoinen ratkaisu

Tärkein tavoite hallituksella on pitää työpaikat ja työ Suomessa, jossa viennillä on merkittävä rooli. Siksi Nieminen pitää oman oksan sahaamista niin hallituksen taloudellisten pyrkimysten kuin turvallisuudenkin suhteen erikoisena ratkaisuna tässä tilanteessa.

– Poliittinen lakko olisi ymmärrettävämpi, jos taustalla ei olisi ideologinen ay-liikkeiden valtataistelu työntekijöiden kustannuksella. Asioiden sopiminen kun on uudistusten jälkeenkin edelleen mahdollista. Edellinen lakko maksoi 130 miljoonaa euroa. Se haittasi monen yrittäjän ja perheen elämää. Lisäksi nämä laskut tulevat maksettaviksi haittoineen kaiken muun päälle.

– Vaikka olen vielä ammattiliiton jäsen ja maksan jäsenmaksuja, koen, että nyt ei enää ajeta Suomen etua. En halua olla tällaisen valtataistelun osa, jossa samalla tarjoamme valtaa itäisen rajan toiselle puolelle hyödynnettäväksi. Kansan yhdistämiseksi ei toivottavasti tarvitse palata historian tapahtumiin sen osoittamiseksi, mikä on tärkeää ja mikä sai kansan puhaltamaan yhteen hiileen ja rakentamaan maata työllään sotakorvausten rasittamana pula-aikana, Nieminen pohtii.

Suomen Uutiset