Venäjä on Ukrainan hyökkäyssodan alkamisen myötä vain kiihdyttänyt omaa tuotantokapasiteettiaan ja sotateollista kompleksiaan voittaakseen käynnissä olevan kulutussodan. Samaan aikaan Hakaniemessä ”ay-mafia” koventaa otteitaan, ja nyt Teollisuusliitto aikookin ulottaa oman lakkonsa kattamaan muun muassa Nammon ammustehtaita, jotka sylkevät ammuksia kovalla kapasiteetilla markkinoille, ihmettelee perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom.

Nammon lisäksi lakkoa ollaan kohdentamassa myös Sakon asetuotantoon ja Patriaan, jonka tehtävänä on valmistaa mm. Puolustusvoimille ajoneuvoja.

– Kansalliselle turvallisuudelle keskeisiä toimintoja ei pitäisi vaarantaa, varsinkaan tällaisessa maailmantilanteessa. Ukraina ja Eurooppa tarvitsevat kipeästi uutta puolustusmateriaalia, ja nyt puolustusteollisuutta ollaan ajamassa Teollisuusliiton toimesta mukaan lakkoon.

– On täysin käsittämätöntä, että kansalliselle turvallisuudelle keskeisimpiä yrityksiä laitetaan tässä ay-mafian ja demareiden valtataistelussa kiinni vain sen vuoksi, että voidaan kiukutella hallitukselle. Tämä on täysin epäisänmaallinen ratkaisu, Miko Bergbom sanoo.

Liittopomot kilistelevät lasejaan

Puolustusvälineiden ja -kaluston tuotannossa puhutaan huoltovarmuudesta. Ylen julkaisemassa artikkelissa Nammon Lapuan tehtaan tehtaanjohtaja Pekka Himanka kertoo Nammolla olevan paljon sitoumuksia, joissa asiakkaille on luvattu tietty toimitusaika. Lakkoilu hankaloittaa väistämättä paitsi näiden viattomien kolmansien osapuolten elämää ja toimintaedellytyksiä, myös itse duunareiden tavanomaista arkea.

– Se, että Hakaniemen liittopamput eivät piittaa pätkääkään Suomen kansallisesta edusta eikä hyvinvoinnista, ei valitettavasti ole enää minkäänlainen uutinen. Lakkojen johdosta tavalliset suomalaiset duunarit seisovat ay-edustajiensa määräyksestä pakkasessa samalla, kun itse pääjehut suunnittelevat kabineteissaan persujen kannatuksen tuhoamista lasejaan kilistellen, Bergbom moittii.

– Suomessa on eduskunta ja hallitus, jotka laativat maahamme lakeja – tämä ei ole ay-mafian tehtävä, eikä suinkaan oikeus, vaikka SDP niin haluaisikin. Nyt olisi painava syy kuunnella ja peruuttaa nämä Nammon, Patrian ja Sakon tehtaiden kiinniajamiset.

Talous saatava terveelle pohjalle

Bergbomin mukaan Suomi ei tarvitse politisoitunutta, vaan ratkaisuhakuista ay-liikettä.

– Ay-liikkeen historialliset saavutukset työntekijöiden eduksi eivät voi olla mikään automaattinen peruste sille, että he voisivat kerta toisensa jälkeen pistää koko maan polvilleen.

– Olisikin kaikkien kannalta parasta ja jokaisen duunarin edun mukaista, että Suomen talous saataisiin terveelle pohjalle, yritykset menestymään ja lisää työpaikkoja syntymään. Näihin haasteisiin ei lakkoilu ole minkäänlainen ratkaisu, tämä pitäisi myös Hakaniemessä ja demareissa varsin hyvin ymmärtää, summaa Bergbom.

Hakaniemen fantasia ei ole totta

Bergbom muistuttaa, etteivät työntekijät ja yrittäjät ole toistensa vihollisia.

– Ay-liikkeen on ymmärrettävä Suomen talouden tilanne, joka on täysin katastrofaalinen, eikä se muutu siitä lakkoilemalla mihinkään. Hallituksen rakenteelliset toimet tehdään siksi, että vältettäisiin yhä järeämmät leikkaukset valtion tehtäviin.

– On ymmärrettävä, että julkinen talous on kriisissä, eikä sen korjaaminen ole helppoa. Työntekijät ja yrittäjät eivät ole toistensa vihollisia, vaikka sellaista sairasta fantasiaa Hakaniemessä halutaan edelleenkin viljellä, Bergbom sanoo.

SUOMEN UUTISET