Ukrainalaiset partisaanit taistelevat Venäjän miehittämillä alueilla sekä sotilaita, että kollaboraattoreita vastaan. Rautatiekuljetuksia sabotoidaan ja vihollisen koordinaatit raportoidaan Ukrainan tiedustelulle, kertoo SVT. Sotilaallisten keinojen lisäksi käytössä ovat kansalaistottelemattomuus sekä mielenosoitukset.

Partisaanit ovat vastarintaliike, joka käyttää sotilaallisia keinoja taistellessaan vihollista vastaan miehitetyillä alueilla. Ukrainassa liike aloitti vuonna 2015 reaktiona Krimin ja Donbasin osien venäläismiehitykselle.

Mummotkin mukana taistelussa

Ukrainan partisaanit taistelevat pääosin Venäjän miehittämillä Hersonin ja Zaporižžjan alueilla. He räjäyttävät rautatiekuljetuksia ja välittävät vihollisen strategisia koordinaatteja Ukrainan tiedustelupalvelulle. Partisaanit yrittävät samaten saada paikallisväestöä mukaan kansalaistottelemattomuuteen sekä mielenosoituksiin.

Partisaanit tekevät iskuja myös venäläisiä sotilaita vastaan. Tavallinen kansakin osallistuu taisteluun: huhtikuun alussa kerrottiin ukrainalaisesta mummosta, joka tarjosi venäläissotilaille myrkytettyjä piirakoita. Kaksi sotilasta kuoli ja 28 joutui sairaalaan. Tiedot tapahtumasta on saatu puhelinkuuntelulla.

Kollaboraattorit eivät ole turvassa

Venäläismiehittäjän kanssa yhteistyötä tekevät ukrainalaiset eivät hekään ole turvassa. Useita venäläismielisiä pormestareita on tiettävästi saanut surmansa miehityksen aikana.

– Tämä lähettää miehittäjän kanssa yhteistyötä tekeville viestin siitä, että seuraukset voivat olla vakavia, painottaa Hersonista lähtöisin olevan poliitikko ja sotilaallinen neuvonantaja SVT:n uutisille.

SUOMEN UUTISET