KOLUMNI | Kokoomuslaisen Aamulehden pääkirjoitustoimittajan Matti Mörttisen käämit kärähtivät tiistaina, kun hän havaitsi perussuomalaisten nuorten toivottaneen Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tervetulleeksi Suomeen.

Perussuomalaisten nuorisojärjestö oli toivottanut kohteliaalla kirjeellään Trumpin tervetulleeksi, ja painotti samalla rajavalvonnan tärkeyttä. Eihän moinen sovi. Ulkomaiseen valtionpäämieheen kohdistuva kohteliaisuus oli Mörttiselle liikaa, ja hän tuota pikaa säntäsi sättimään nuorisojärjestön jäseniä taistolaisuudesta ja ruskeakielisyydestä.

Mörttisen äksypöksytys keräsi nopeasti kummastuneita kommentoijia.

Kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.) totesi: ”Kommenttisi on lastentarhatasoa.”

PS-aktiivi Mikael Lith löi vastapalloon: ”Enemmän taistolaismaista luonnetta on omassa lehdessäsi, joka lapsellisesti hokee maahanmuuton ja monikulttuurisuuden rikkauden kliseitä, vaikka koko muu Eurooppa on jo hylännyt noi vuosituhannen alun henkeen kuuluneet utopiat.”

Mörttisen utopiahenkisyyttä kuvasti sangen hauskalla tavalla hänen parin päivän takainen kirjoituksensa, jossa veteraanitoimittaja päiväuneksii väkivahvasta EU:sta.


Kyllä vaan.

Mörttisen kommenttipalstalle löysi tiensä myös Tampereen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Iiris Suomela (vihr.), jolla oli edelleen harmistusta hampaankolossa. Hän tiukkasi Mörttiseltä, miksi tämä taannoisissa vaaleissa leimasi häntä ”misuksi”.

Yhdet ovat taistolaisia, toiset misuja. Leimoja riittää.

Mutta pitäähän niitä olla. Vihreät ovat kokoomuksen verinen kilpailija, ja Aamulehti tukee kokoomusta aivan kuten Karjalainenkin. Suomalaisen median historiaan perehtymättömille kerrottakoon, että Aamulehti toimi pitkään Kokoomuksen äänenkannattajana, kunnes 1992 häveliäisyyssyistä pyyhki linjapaperistaan suorat puolueviittaukset.

Sekä Aamulehti, Karjalainen että muut rumat lajitoverinsa toteuttavat mitä kauneinta journalistista hyvettä – pätkivät poliittisia vastustajiaan turpaan kesät, talvet, päivät, yöt. Mutta sellaista se on täällä Suomessa – maassa, jossa luottamus mediaan on maailmanennätystasoa.

Tervetuloa vaan

Lopuksi: Mörttisen oman viiteryhmän kunkku Sauli Niinistö oli muuten juuri se, joka alun perin toivotti Trumpin tervetulleeksi maahamme – diplomaattisin sanakääntein luonnollisesti. Jos PS-nuorten tervetuliaistoivotus on taistolainen synti, niin eikö hyvien palvelusten tarjoamisen voisi olettaa olevan vieläkin pahempi sellainen? Eikö täpsäkkä moitekirjoitus presidenttiä kohtaan olisi paikallaan?

Ehkä ei. Moitteiden sijaan Mörttinen kirjoitti Saulista kirjan. Opuksen nimi on ”Mäntyniemen herra – Miksi juuri Sauli Niinistöstä tuli Suomen historian suosituin poliitikko”.

Melko mainio nimivalinta Mörttiseltä, joka katsoo asiakseen moittia muita ruskeakielisyydestä.

MATIAS TURKKILA