Perussuomalaiset ajautuivat tänään ristiriitatilanteeseen Suomen ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa hahmottelevan ns. Peikko-komitean kanssa. Kansanedustajat Pirkko Mattila (ps.) ja Kaj Turunen (ps.) harkitsivat vakavasti komitean jättämistä, mutta ilmoittivat illan pitkäksi venyneiden keskustelujen jälkeen pysyvänsä vielä toistaiseksi komiteassa mukana. Suurin kiistakapula on turpeentuotannon jatkuvuus Suomessa, jota perussuomalaiset voimakkaasti tukee.

Parlamentaarinen Peikko-komitea toimii elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren johdolla, ja se hahmottelee Suomen ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa vuoteen 2050 saakka. Komitea pyrkii yksimieliseen loppuraporttiin.

Turve kiistakapulana

Turve olisi olennainen tapa energiapolitiikan uudistuksessa, jossa 8,5 miljardin euron tuontienergia korvattaisiin kotimaisilla energianlähteillä. Suomi on kuitenkin sitoutunut asiaan liittyviin kansainvälisiin velvoitteisiin. Suomi on sitoutunut korvaamaan 80 prosenttia hiilipäästöistä vuoden 1990 tasosta.

Mattila kehuu työryhmän tavoitteita ylipäätään ottaen kunnianhimoisiksi ja laaja-alaisiksi. Turpeen kohdalla ollaan kuitenkin nyt täpärällä.

– Tulisi miettiä singnaalia, joka yrittäjille lähetetään. Jos kerrotaan, että turpeesta luovutaan, kukaan ei investoi alalle, koska sitä pidetään silloin auringonlaskun alana, Mattila sanoo.

Turunen sanoo odottavansa tukea puolueelta, jota on pidetty perinteisesti maaseudun etujen ajajana, mutta eipä hyvältä näytä.

Veli-Pekka Leskelä