Perussuomalaiset vaativat tänään alkaneelta budjettiriiheltä tuntuvaa panostusta veteraaneille. Perussuomalaiset haluavat täydet kotipalvelut kaikille vuosina 1939-45 palvelleille sotaveteraaneille – oli sotainvalidi tai ei.

Tällä hetkellä vastaavaa palvelua myönnetään sotainvalideille sotavammalain perusteella. Perussuomalaisten mukaan palvelulaajentamisen hinta olisi kaiken kaikkiaan noin 60-70 miljoonaa euroa ensi vuodeksi.

– Tässä ei ole kyse euroista vaan kunniavelasta. Veteraanien keski-ikä on jo yli 93 vuotta, joten on jo kohtuutonta erotella heidän palveluitaan sen mukaan, ovatko he saaneet vammoja sodassa. Jokainen heistä on ansainnut täydet palvelut, kansanedustaja ja rintamamiesneuvottelukunnan varajäsen Ritva ”Kike” Elomaa huomauttaa.

Veteraaneilla ei ole aikaa odotella

Perussuomalaiset huomauttavat, että veteraanien rivit harvenevat kiihtyvää tahtia. Aikaa ei ole siis odotella.

– Veteraaneja on joukossamme vielä vajaat 12 000 henkeä. Seitsemän vuoden kuluttua heitä arvioidaan olevan enää noin 1 500 henkeä. Olisi häpeällistä, jos nyt odottamalla esimerkiksi syksyyn 2019 säästettäisiin sen kustannuksella, että veteraanit vähenevät keskuudestamme valitettavan kiihtyvää tahtia. Palvelut on annettava heti, perussuomalaisten eduskuntaryhmä puheenjohtaja Leena Meri vaatii.

”Nämä ovat meille arvovalintoja”

Perussuomalaiset budjetoisivat ensi vuodeksi täydet 70 miljoonaa euroa, jotta veteraanien palveluita voidaan laajentaa jo heti alkuvuodesta 2019.

– Nämä ovat meille arvovalintoja. Me leikkaisimme kovalla kädellä esimerkiksi laittomasti maassa olevien palveluista ja muista turvapaikkaturismin kuluista. Kunniakansalaisille eli veteraaneille pitää riittää varoja. Saa nähdä, minkälaiset ovat hallituksen arvot, kansanedustaja ja rintamamiesneuvottelukunnan jäsen Mika Raatikainen kuittaa.