Monella paikkakunnalla kuultiin vapunpäivänä räväköitä perussuomalaisia puheita. Puheissa otettiin kantaa suomalaisia riivaaviin ongelmiin kuten asumiskustannusten nousuun, saatavuusharkinnan säilyttämiseen ja vähävaraisten ikääntyneiden asemaan.


Jussi Halla-aho Snellmaninaukiolla.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) muistutti Helsingin asuntopulan liittyy suoraan siihen, että kaupunkiin tulee jatkuvasti lisää ihmisiä, jotka eivät maksa itse asumisestaan.

– Kiinteistösijoittajille tuilla asuvat maahanmuuttajat ovat hyvä bisnes, mutta pienipalkkaisella työssäkäyvällä, joka ei ole tukien piirissä, ei ole varaa asua Helsingissä. Tämä taas heijastuu suoraan yritysten mahdollisuuksiin saada työntekijöitä.

– Me kaikki tiedämme, että kaupunkiseutujen, varsinkin Helsingin, keskeinen ongelma on kohtuuhintaisten asuntojen vähyys. Koko maan tasolla sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitus on helisemässä. Kuitenkin kaikki muut puolueet kiljuvat kurkku suorana, että maahanmuuttoa pitää lisätä.

Halla-aho muistutti, että keskeisissä ja nopeimmin kasvavissa maahanmuuttajaryhmissä työllisyysaste on parinkymmenen prosentin luokkaa.

– Helsingin, Espoon ja Vantaan toimeentulotukiasiakkaista 30-40% on maahanmuuttajia, ja osuus kasvaa koko ajan näiden ryhmien kasvaessa. Ei tarvitse olla matemaatikko ymmärtääkseen, että sotepalvelujen rahoituspohja ei loputtomiin kestä tällaista asukaskehitystä.

– Suomessa syntyvyys laskee kuten olemme kuulleet, ja väestö vanhenee. Tämä luo itsessään suuria haasteita hyvinvointipalvelujen rahoittamiselle. On kuitenkin ymmärrettävä, että tilanne ei parane vaan huononee, jos maahan tulee joko humanitaarisia reittejä pitkin tai ns. työperusteisina muuttajina suurissa määrin ihmisiä, jotka eivät työllisty koskaan tai työllistyvät niin heikolla ansiotasolla, että he jäävät pysyvästi tulonsiirtojen nettosaajiksi. Tämä ei ole vaikeaa matematiikkaa.

Puheen videotallenne täällä.

Asumiskustannukset painavat raskaasti Helsingissä

Helsingin Perussuomalaisten toiminnanjohtaja Anne Vuori otti myös puheessaan kantaa asumiskustannusten nousuun.

– Näin työläisten juhlapäivänä on hyvä nostaa esiin se tosiasia, ettei helsinkiläinen työssäkäyväkään ihminen pärjää helsingin ylihinnoitetuilla vuokramarkkinoilla, niin kuinka tällöin on pienituloisen laita, Vuori kysyi.

– Helsingin poliitikkojen on otettava vastuunsa ja kehittää asumispolitiikkaa niin, että jokaisella meistä on varaa asua omassa kotikaupungissaan, Vuori painotti.


Anne Vuori Snellmaninaukiolla.

Yksilöitä, ei numeroita

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri (ps.) painotti Hyvinkäällä pitämässään puheessa, että ihmisiä ei voi käsitellä laumana numeroita, heidät pitäisi kohdata yksilöinä.

– Sipilän hallituksen ongelmia on monia, mutta yksi niistä on se, ettei nähdä ihmisiä yksilöinä. Ihmisiä käsitellään laumana numeroita, joista jokainen vatuloidaan johonkin koriin ja lasketaan pisteytys sille mitä kukakin maksaa. Kun vanhuksia kuolee koteihinsa, kun aktiivimallin vuoksi joku ilman omaa syytään joutuu tulojen automaattileikkurin kynsiin, tai kun eläkeläisen pitää valita lääkkeiden ja ruuan välillä, on vastaus aina, että työpaikkoja pitää luoda. Jokainen teistä kuulijoista ymmärtää, että kyse ei ole oikeudenmukaisesta ja inhimillisestä suhtautumisesta erilaisissa tilanteissa eläviin ihmisiin, Meri totesi.


Leena Meri Hyvinkäällä.

Meri otti myös tiukasti kantaa viime aikojen loikkauksiin.

– Haluan sanoa kaikille teille, jotka olette menettäneet uskonne äänestämiseen, että ymmärrän teitä. Kun edustajat vaihtavat puoluetta, hyppivät eri työpaikkoihin kesken kauden tai myyvät kaikki periaatteensa vallan ja hillon vuoksi sellaista vauhtia, ettei eduskunnan pyöröovet pysy vauhdissa ja heikompaa hirvittää, niin mitä muuta äänestäjä voi ajatella kuin, että samanlaisia hillon perässä juoksijoita kaikki. Eivät ole. Perussuomalaiset, sellaisena ryhmänä kuin se nykyisin on, on Suomen normaalein ja monipuolisin puolue, jossa asioita uskalletaan pitää yllä ja puhua kaikesta. Me emme juokse hillon perässä, vaan ajamme Suomen ja suomalaisten etua.

Maahanmuuton kiihdyttäminen ajaa palkat alas

Perussuomalaisten poliittinen suunnittelija, valtuustoryhmän puheenjohtaja Riikka Purra otti räväkästi kantaa niin sanotun työvoimapulan taustasyihin.


Riikka Purra Kirkkonummella.

– Jatkuva maahanmuutto takaa sen, että palkka onnistutaan pitämään hyvin alhaisena. Niin alhaisena, että sillä ei tule toimeen, varsinkaan pääkaupunkiseudulla. Mikä tarkoittaa sitä, että valtion on joka tapauksessa osallistuttava henkilön tai yleensä koko ison perheen toimeentuloon tulonsiirroilla. Siis veronmaksajien rahalla. Kyseessä on epäsuora yritystuki, Purra kertoi.

– Poliitikot, toimittajat, aamun lehtiemme ekonomistit, ay-liikkeen puhuvat päät – he eivät selitä, mitä on tämän ”työvoimapulan” takana. Varsinkaan he eivät selitä, miten totaalisen väärä keino taloutemmekin kannalta maahanmuuton lisääminen on. Tämä on heidän oman etunsa tai ideologiansa mukaista, mutta Suomelle kaikkineen hyvin vahingollista, Purra kritisoi.

Suomeen työvoiman alennusmyynti?

Tampereella puhunut kansanedustaja Sami Savio (ps.) piti käsittämättömänä, että osa sosiaalidemokraattien ja vasemmistoliiton kansanedustajista on kannattanut saatavuusharkinnasta luopumista.

– Mikäli hallituksen tahto toteutuisi, syntyisi Suomeen työvoiman alennusmyynti. Se tarkoittaisi monen suomalaisen joutumista työttömäksi. Me perussuomalaiset vastustamme ehdottomasti Sipilän hallituksen suunnitelmia heikentää tavallisten suomalaisten työehtoja tai painaa yleistä palkka- ja elintasoa alaspäin. Valitettavasti Sipilä ja Orpo heittivät Perussuomalaiset hallituksesta tavallista suomalaista puolustamasta toteuttaakseen omaa kylmää ja kivikovaa politiikkaansa. Hallitus leikkasi vuodenvaihteessa jopa leipäjonojen avustamiseen tarkoitetut määrärahat, jotka Perussuomalaiset olivat saaneet taisteltua budjettiin aiempina vuosina, Savio moitti.


Sami Savio Tampereella.

Myös turkulainen kansanedustaja Ville Tavio (ps.) puuttui vahvasti saatavuusharkintaan.

– Yksi tärkeimmistä teoista suomalaisen työn puolustamiseksi on, että ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinta pitää säilyttää. Toisin sanoen, kun ETA-alueen ulkopuoliselle työntekijälle haetaan työperusteista oleskelulupaa, Suomen pitää jatkossakin arvioida, onko kyseiselle työvoimalle tarvetta. Rajojen avaaminen täysin ulkomaalaiselle työvoimalle johtaa moniin väärinkäytöksiin ja massamaahanmuuton kasvuun entisestään. Se johtaisi palkkojen ja suomalaisen koulutuksen polkemiseen työmarkkinoilla.

Puheen videotaltiointi täällä.


Ville Tavio Turussa.

Myös Ritva ”Kike” Elomaa puhui Turussa. Hänen puheessaan korostui erityisesti vanhemman väestön asia.

– Miltä Suomi näyttää tänään? Melko vahvaa talouskasvua. Hieman parempaa tiedossa kuin pari vuotta sitten. Tuolloin näytti synkältä. Nyt kun näkymät ovat positiivisempia, reilumpi politiikka olisi mahdollista, Elomaa puntaroi.

Hän on erityisen huolissaan pienituloisista eläkeläisistä, joilta viedään loputkin ostovoimasta. Elomaa muistutti myös, että omaishoidon tarve kasvaa räjähdysmäisesti – ja että omaishoitajia pitäisi tukea paremmin.

– Emme saa unohtaa inhimillisyyttä matkan varrella.

Elomaan puhe täällä.


Ritva ”Kike” Elomaa Turussa.

Kotkassa puitiin eläkeläisten asiaa

Kansanedustaja Juho Eerola oli kysynyt etukäteen kotkalaisilta, mistä aiheista he haluaisivat vappupuheen pidettävän. Ylivoimaisesti eniten toivottiin paneutumista vähävaraisten eläkeläisten asiaan.

Eerola nosti esille iäkkäät naiset, joilla ei ole työuraa takana.

– Koko elämä on mennyt kaikkein tärkeimpään työhön – lasten kasvattamiseen. Jotkut heistä joutuvat valitsemaan ruoan ja lääkkeiden välillä. Tällaisista ihmisistä meidän on huolehdittava.

Kaikesta pöyristytään

Tihkusade ei Porissa puhunutta kansanedustaja Laura Huhtasaarta sen kummemmin pidätellyt. Hän aloitti ottamalla kantaa jatkuvaan kielto- ja pöyristymistulvaan.

– Mehän tiedämme, että Jeesus-lapsi pitää kieltää, Suvivirsi pitäisi kuulemma kieltää, tiernapojat pitäisi kuulemma kieltää. Ja intiaanileikitkin ovat tulilinjalla. Mutta en ole vielä kuullut, että kukaan olisi vaatinut sitä, että vappu pitää kieltää.

Huhtasaari ei ollut valmis luopumaan perinteistä.

– Suomalaiset perinteet ovat hienoja. Pidämme kaikista perinteistämme kiinni. Suvivirttä voi laulaa vaikka joka päivä, myös kevätjuhlassa.


Laura Huhtasaari Porissa.

Huhtasaari otti myös kantaa työelämää koskevaan tulevaan välikysymykseen.

– Ikä ei ole hyvä peruste syrjintään. Haluamme muulla tavalla parantaa pienyrittäjän asemaa.

– Emme hyväksy sitäkään, että suomalaisia rakennusmiehiä on työttömiä samalla kun töissä on virolaiset ovat töissä. Virolaisten ns. kokonaispalkkaan lasketaan muun muassa lapsilisät, kotihoidontuet – ja tällä tavalla perustellaan matalampia palkkoja. Ei perussuomalaiset hyväksy sitä, että on Helsingissä saman verran verran työttömiä suomalaisia rakennustyömiehiä kuin on virolaisia vastaavasti töissä.

– Perussuomalaiset ovat sitä mieltä, että ensin pitää palkata suomalainen. Jos heitä ei ole tarjolla, vasta sitten tarjotaan töitä muille.

Lisäys 2.5.2018 Lisätty Kike Elomaan osuus.

SUOMEN UUTISET