Laittomasti maassa olevien henkilöiden ja heidän puolustajiensa toiminta repii kansan rivejä. Auttajat puolustavat jopa käännytyspäätöksen saaneita henkilöitä piiloutumaan. Suomen Uutisten saamien tietojen perusteella näin tapahtuu usein pääkaupunkiseudulla. Käännytyspäätöksen saaneet henkilöt vaihtavat tiuhaan majapaikkaansa, jottei käännytystä voitaisi panna toteen.


Poliisihallituksen ylikomisario Ari Jokinen vastaa Suomen Uutisten lukijoille ulkomalaisvalvontaan liittyviin kysymyksiin.

Miten ulkomaalaisvalvonta on muuttunut viime kuukausina? Ennen on ollut tapana tehdä ulkomaalaisvalvontaa muiden tehtävien lomassa. Tilanne on kuitenkin nyt toinen, eritoten pääkaupunkiseudulla, koska Suomessa on kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita laittomasti maassa olevia. Millä perusteella teette nyt ulkomaalaisvalvontaa?

Poliisi tekee ulkomaalaisvalvontaa ulkomaalaislain nojalla, aivan kuten ennenkin. Ulkomaalaisvalvontaa suoritetaan hälytys- ja valvontatehtävien yhteydessä, kun ollaan tekemisissä ulkomaalaisten henkilöiden kanssa. Muun valvontatoimen yhteydessä esimerkiksi ravintolavalvonnassa ja liikenteenvalvonnassa, kun tavataan ulkomaalaisia. Tämän lisäksi valvontaa tehdään vihjetietojen sekä analyysin pohjalta. Edellä mainituissa tilanteessa tarkastetaan muiden muassa ulkomaalaisen maassaoleskelun edellytykset sekä mahdolliset työluvat.

Miten voitte kommentoida tätä: Laittomasti maassa oleskelevat pakoilevat ja vaihtavat viikon välein asuinpaikkaa. Piilopaikkoina toimivat myös suomalaisten tarjoamat kodit? Miten poliisi suorioutuu tästä? Mitä keinoja käytätte?

Meillä ei ole tiedossa kuvattua ilmiötä, että ulkomaalaiset toimisivat esitetyllä tavalla. Yksittäisiä tapauksia on tullut poliisin tietoon. Turvapaikkaprosessista kadonnut ulkomaalainen etsintäkuulutetaan. Ulkomaalainen, joka on esimerkiksi etsintäkuulutettu, voidaan noutaa poliisiin asian jatkoselvittelyä varten, mikäli hänen olinpaikkansa on tiedossa.

Miten kansalaiset voivat auttaa poliisia ulkomaalaisvalvonnassa? Miten tulee toimia, jos esimerkiksi jos kohtaa laittomasti maassa olevan henkilön tai paikan, jossa henkilö piileskelee?

Ulkomaalaisvalvonta kuuluu lähtökohtaisesti poliisille, joka suorittaa valvontaa virkavastuulla. Jos kansalainen havaitsee laittomasti maassa oleskelevan henkilön tai tietää paikan missä laittomasti maassa oleskelevia henkilöitä majailee, voi asiasta ilmoittaa poliisille. Tavallisella kansalaisella ei ole laillista oikeutta puuttua tilanteeseen muulla tavalla.

Mitä seuraamuksia koituu henkilölle, joka piilottelee laittomasti maassa olevaa henkilöä kodissaan tai muussa paikassa? Onko tämä viranomaisen häirintää vai millä nimikkeellä tätä kutsutaan?

Asiat pyritään ratkaisemaan keskustelemalla, mutta kysymyksessä kerrotussa tilanteessa voi mahdollisesti syyllistyä esimerkiksi haitantekoon virkamiehelle, josta voi seurata sakkoa. Mahdollinen rikollinen toiminta arvioidaan tapauskohtaisesti.

Suomen Uutiset