Poliisitaustaiset kansanedustajat Kari Kulmalan (ps.) johdolla ovat jättäneet toimenpidealoitteen eduskunnassa tallentavan digivideokamerajärjestelmän saamiseksi kaikkiin hälytysajoneuvoihin sekä hälytystehtävällä olevalle henkilöstölle työvaatteisiin.

Parantaa auttajien oikeusturvaa

Tällä hetkellä kyseinen järjestelmä on käytössä muutamissa poliisiautoissa, mutta hälytystehtäviä suorittavat muutkin viranomaiset kuin poliisi. Tullin ja rajavartiolaitoksen sekä pelastuslaitoksen, paloautojen ja ambulanssien kuljettajille se on päivittäistä toimintaa. Hälytysajoissa tapahtuu eri viranomaisille myös liikenneonnettomuuksia, joissa pahimmillaan menehtyy ihmisiä ja tapausta käsitellään eri oikeusasteissa.

– Esimerkiksi ambulanssien kuljettajille sattuu liikenneonnettomuuksia, joissa loukkaantuu keskimäärin 31 ihmistä vuodessa ja kuolemantapauksia on noin yksi vuodessa. Mikäli jokaisessa hälytysajoneuvossa olisi tallentava videokamera, antaisi se huomattavasti paremmat mahdollisuudet todellisten tapahtumien tulkintaan kolari- ja onnettomuustilanteissa. Tällä tavoin paranisi myös liikenneonnettomuudessa olevan oikeusturva, kansanedustajat toteavat.

Vartalokameroista monenlaista hyötyä

Poliisin mukaan vartalokameroilla on sitä käytettävissä maissa todettu olevan yleistä järjestystä ja turvallisuutta parantava vaikutus. On myös todettu, että vartalokamerat parantavat poliisin kohtaaman asiakkaan ja poliisin omaa oikeusturvaa.

– Mielestäni olisi hyvä jo pelkästään oikeusturvan ja rikosten selvittämisen kannalta, että tällaisia laitteita olisi käytössä koko maassa myös muilla hälytystyötä tekevillä viranomaisilla kuin poliisilla, Kulmala painottaa.

SUOMEN UUTISET

Tagit