Eduskunnassa käsiteltiin tiistai-iltana jälleen uutta hallituksen esitystä haitallisen maahanmuuton helpottamiseksi. Esityksessä ulkomaalaislakia halutaan muuttaa niin, että kansainvälistä suojelua saavien alaikäisten perheenjäsenten tai muiden omaisten osalta poistetaan toimeentuloa koskeva vaatimus näiden oleskeluluvilta. Perussuomalaiset esittivät hallintovaliokunnassa puheenjohtaja Riikka Purran johdolla esityksen hylkäämistä kokonaan.

Purran mukaan yksi kerrallaan jokainen edellisen hallituskauden pieni kiristys maahanmuuttopolitiikkaan on nykyisellä hallituskaudella kumottu. Esityksillään hallitus haluaa lisätä maahanmuuttoa maista, joista saapuvien tulijoiden kotoutumisennuste on heikko tai jopa olematon.

– Tällä nimenomaisella esityksellä hallitus vieläpä haluaa rohkaista vanhempiaan lähettämään alaikäisiä tai alaikäisenä esiintyviä lapsiaan vaarallisille matkoille saadakseen itse oleskeluluvan. Ankkurilapsi-ilmiö on todellinen eikä sitä tule missään nimessä edistää, Purra muistuttaa.

Lakimuutos lisää humanitääristä maahanmuuttoa Afrikasta, Lähi-idästä ja Keski-Aasiasta.

– Suomi on OECD:n surkeimpia epäonnistujia kotouttamisessa, jos tarkastellaan edellä mainittujen ryhmien työllisyysastetta, tukiriippuvuutta, koulumenestystä tai rikollisuutta. Kotoutumisen epäonnistumisen osoitus on myös se, että rahoja, velkarahoja, kotoutumiseen on kuitenkin viskelty menemään enemmän kuin monessa muussa maassa, Purra sanoi.

Purra myös huomautti, että esityksessä väitetään, että perheenyhdistäminen tukee menestyksekästä kotoutumista, mutta tästä ei ole kuitenkaan minkäänlaista luotettavaa tutkimusta tai dataa.

– Vaikuttavuusarviot ovat taas kerran tässäkin hallituksen esityksessä puutteellisia. Jokaisen esityksen kohdalla väitetään, että tämä ei ole iso juttu, vaan aika pieni. Eikä millään kuulemma ole kustannuksia.

– Kuitenkin kun katsomme maahanmuuttopolitiikan kokonaisuuttamme, olemme jo merkittävästi erkaantuneet muista pohjoismaistakin. Nyt kun Ruotsi vielä rajoittaa maahanmuuttoa selvästi, olemme pohjolassa kummajainen. Se tarkoittaa sitä, että keräämme houkutustekijöillämme Suomeen kaikki ne, jotka Pohjois-Eurooppaan päättävät tulla. Oleskeluluvan saamisen helppous ja antelias sosiaaliturva ja palvelut takaavat sen, Purra sanoi.

Perussuomalaisten mukaan se, että ”ankkurialaikäinen saa tuoda maahan serkkunsa ilman esteitä tai toimeentulovaatimuksia”, on erittäin huono muutos.

Edustaja Kimmo Kiljunen (sd) kehui omassa puheenvuorossaan illan keskustelua hyväksi siihen saakka, kunnes Purra ja Jukka Mäkynen (ps) olivat päässeet ääneen. Kiljunen peräänkuulutti humanismia ja vaati perussuomalaisia puuttumaan sen sijaan työntötekijöihin, jotka ajavat ihmisiä pakomatkalle toiselta puolelta maapalloa Suomeen.

SUOMEN UUTISET