Suomen valtuuskunnan Euroopan neuvoston jäsen, perussuomalaisten kansanedustaja Minna Reijonen äänesti Venäjän paluun mahdollistavaa ehdotusta vastaan 24.6. alkaneessa äänestyksessä Strasbourgissa.

Euroopan neuvosto perui aikoinaan Venäjän äänioikeuden neuvostossa Krimin valtauksen jälkeen. Venäjä lopetti sen seurauksena jäsenmaksujensa maksamisen.

Venäjän jäsenyys vaikea

Reijosen mielestä on tärkeää huomioida Euroopan neuvoston tarkoitus suurena ihmisoikeusjärjestönä. Kysymys Venäjän jäsenyydestä ei ole helppo.

– Koska sanktiot on aikoinaan asetettu, olisi ollut toivottavaa, että parannuksia olisi tehty jäsenyyden eteen. Kuitenkin Itä-Ukrainan ja Krimin tämänhetkinen tilanne eivät tunnu sille.

– Ihmisoikeusjärjestön ensisijainen periaatteellinen tehtävä on hoitaa ihmisoikeuksia, ei toimia raha edellä, muistuttaa Reijonen.

Ukraina käveli ulos

Suomen edustajista ehdotusta vastaan äänesti Reijosen lisäksi Tarja Filatov (sd.). Muut Suomen edustajat äänestivät paluun puolesta. Suomen valtuuskuntaan kuuluu viisi kansanedustajaa.

Äänestystulos oli 118 puolesta, 62 vastaan ja 10 äänesti tyhjää. Ukraina käveli ulos neuvoston parlamentaarisesta kokouksesta osoituksena neuvoston päätöksestä.

SUOMEN UUTISET