Suunnitteilla on jokaista kalliisti koskettava uudistus. Uudistuksen ydin on nykyisten henkilötunnuksien hylkääminen. Tilalle tulisi kokonaan toisenlaiset tunnisteet. Uusissa tunnuksissa ei olisi ikää, ei sukupuolta eikä edes syntymäaikaa. Uudistuksen hinta näyttäisi paisuvan järjettömiin summiin.


– Miksi toimivaksi todettu nykyinen systeemi halutaan romuttaa? Mitä merkitystä on henkilötodistuksella, josta ei käy ilmi kuka olet? Kuinka varmennetaan, että henkilö on todella se kuka kertoo olevansa, ellei ole tietoja? Ikä, sukupuoli ja syntymäaika ovat oleellisia, kun henkilöllisyyttä varmistetaan, ihmettelee perussuomalaisten kansanedustaja Minna Reijonen.

Numerot eivät ole loppumassa

Uudistusta varten on perustettu henkilötunnuksen uudistamista ja valtion takaaman identiteetin hallinnoimista koskeva työryhmä. Ryhmä on pohtinut mm. nykyisen systeemin ongelmia.

– Valtiovarainministeriön uudistuksen loppuraportin mukaan on ongelmallista, jos henkilötunnuksesta käy ilmi sukupuoli tai syntymäaika. Ihmettelen, että mikä siinä on se ongelma. Ihmettelen lisäksi uudistuksen erästä perustetta. Perusteellaan, että päiväkohtaisesti tunnuksia on vain rajallinen määrä. Outoa. Mielestäni numerot eivät ole vielä ennenkään tässä maassa loppuneet ja tuskin loppuvatkaan, sanoo Reijonen.

Muiden maiden kansalaiset etusijalla?

Finanssiala ry arvioi uudistuksen hinnan olevan jopa miljardiluokassa.

– Uusitaanko kaikki ajokortit ja kelakortit sekä passit? Kuka maksaa yksityishenkilölle tulevat kulut? Entä kuka kustantaa kaikki terveydenhuollon nykyisiin henkilötunnuksiin perustuvat systeemit? Entä vero- tai pankkiasioinnit? Reijonen kysyy.

– Onko hallituksella muiden maiden kansalaiset uudistuksessa etusijalla? Valtioneuvoston sivuilla kerrotaan, kuinka nykyään Suomessa oleskelevista ihmisistä osa jää vaille identiteetin yksilöivää tunnusta. Loppuraportissa nostettiin myös esille tavoite, että paperittomat ulkomaalaiset voisivat asioida välittömästi peruspalveluissa maahan saavuttuaan.

Kallista poliittista ideologiaa

Hallitus haluaa sukupuolisidonnaisuudesta vapaat tunnukset.

– Kaikki eivät halua luopua tunnuksistaan. Miksi siis meidän kaikkien tunnukset muutettaisiin?

– Häkellyttävää on, ettei edes koronakriisissä hallitus ole vieläkään lupautunut tinkimään hallitusohjelman tavoitteista. Tämä kallis ja ehkä poliittistakin ideologiaa uhkuva henkilötunnusuudistus tulisi nyt kokonaan unohtaa. Toivoisin syvästi, että hallitus käyttäisi nämä varat Suomen ja suomalaisten koronakriisistä selviämiseen, sanoo Reijonen.

SUOMEN UUTISET