Elpymispaketilla ei ole mitään tekemistä koronan kanssa. Se on kohtalokas askel kohti tulonsiirto- ja velkaunionia. Kohti liittovaltiota, jossa velat, verot ja budjetti ovat yhteisiä ja päätösvalta keskitetty EU:n suurvalloille. – Jos se hyväksytään, rikotaan perussopimuksia ja itsenäisyytemme murenee. Harhaanjohtavat puheet kertaluonteisuudesta ja perussopimuksen mukaisuudesta ovat poliittista ja juridista saivartelua, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne.

Lulu Ranteen mukaan totuus elpymispakettineuvotteluistakin on täysin erilainen kuin mitä julkisuudessa on annettu ymmärtää.

– Pääministeri Sanna Marin neuvotteli meille EU:ssa kuulemma loistavan sopimuksen ja olemme mahtavia voittajia. Tosiasiassa olemme suuri häviäjä.

– Elpymisvälineen vastustajille on Suomessa ilkuttu, ettei edes missään ns. nuukan nelikon maista (Hollannissa, Itävallassa, Ruotsissa tai Tanskassa), suhtauduta elpymisvälineeseen yhtä kielteisesti kuin Suomessa. Varmasti elpymisvälineen suomalaisille kriitikoille tulikin yllätyksenä ja pettymyksenä, miten helposti nämä maat kellahtivat selälleen ja taipuivat pakettiin.

”Me olemme suuri häviäjä”

Tai näin suomalaisille ainakin väitettiin pääministerin Marinin toimesta. Pääministeri kertoi heinäkuussa 2020 budjettineuvotteluista palatessaan, että onnistui neuvotteluissa paremmin kuin nuuka nelikko.

– Neuvottelujen lopputuloksena Suomi sai maatalouden rahoitustason säilymisen, nuuka nelikko otti jäsenmaksujen alennukset. MTK:n johtaja Simo Tiainenkin antoi tuoreeltaan hallitukselle täyden tunnustuksen siitä, että jäsenmaksualennuksen sijaan Suomi valitsi erillisrahat, 400 miljoonaa euroa maaseudun kehittämiseen sekä 100 miljoonaa euroa Itä- ja Pohjois-Suomen aluekehitykseen, Ranne sanoo.

– Tässä tuloksessa ja pääministerin käsityksessä omasta onnistumisestaan kiteytyy Suomen EU-neuvottelustrategian naivius. Suomen pehmeys ja miellyttämisen halu tunnetaan ja ulosmitataan EU:ssa täysimääräisesti. Toistan vielä: me olemme suuri häviäjä, Ranne sanoo.

Ruotsi neuvotteli tiukasti

Ranne haluaa tarkastella lähemmin pääministerin ”murskavoittoa” EU:sta ja nuukasta nelikosta:

– Marinin mainostama neuvotteluvoitto oli siis se, että saimme maataloudelle vuosille 2021-2027 yhteensä 500 miljoonan euron ”kuoren”. Kun sen vaikutus yhdistetään EU:n yhteisen maatalouspolitiikan eli CAP-järjestelmän rahoituksen yleiseen laskuun, Suomen vuosien 2021-2027 maatalousrahoitus paranee keskimäärin noin 21 miljoonaa euroa/vuosi nykyhinnoin ilmaistuna. Ilman elpymisvälineen rahoja.
Toistan: maatalousrahoitus paranee 21 miljoonaa euroa per vuosi.

– Nuukan nelikon maat sen sijaan eivät saaneet vastaavaa maatalouskuorta. Sen seurauksena esimerkiksi Ruotsin maatalousrahoitus heikkenee noin 44 miljoonalla eurolla vuodessa. Sen sijaan Ruotsi vaati ja sai 1 069 miljoonan euron vuotuisen jäsenmaksualennuksen. Jäsenmaksualennus on vuosien 2014-2020 kehykseen verrattuna noin 499 miljoonaa euroa suurempi joka vuosi. Huomioiden maatalousrahoituksen laskun, Ruotsi pääsi neuvotteluissa 455 miljoonaa euroa plussalle joka vuosi, Ranne huomauttaa.

– Onko sattumaa, että tämä summa 455 miljoonaa euroa on suunnilleen sama kuin Ruotsin vuotuinen maksuosuus elpymisvälineen 390 miljardin euron avustuslainasta?

Nuuka nelikko sai tahtonsa läpi

Nuukan nelikon muiden kolmen maan eli Tanskan, Hollannin ja Itävallan neuvottelemat jäsenmaksualennukset tuottivat niille samankaltaiset tulokset.

– Tanskan netto maatalouden rahoitustappioiden jälkeen on 218 miljoonaa vuodessa. Hollanti pääsee joka vuosi plussalle 684 miljoonalla eurolla ja Itävalta 539 miljoonalla eurolla. Jokaisen maan netto on samaa suuruusluokkaa, kuin niiden vuotuinen maksuosuus elpymisvälineen 390 miljardin euron avustuslainasta. Nuukan nelikon maat pääsevät neuvottelujen seurauksena joka vuosi satoja miljoonia plussalle. Toisin kuin Suomi.

– Suomen maksuosuus avustuslainasta on noin 220 miljoonaa vuodessa. Sitä kattamaan pääministeri Marinin tiimi voitti maatalousneuvotteluissa 21 miljoonaa vuodessa. Suomi maksaa jatkossa sellaiset 200 miljoonaa enemmän joka vuosi. Muut nuukan nelikön maat eivät näin joudu tekemään, Ranne muistuttaa.

Jäsenmaksualennuksia vuoteen 2027

Ranne sanoo edellä mainitusta löytyvän syyn nuukan nelikon periksiantamiseen.

– Komissio yksinkertaisesti kuittasi niille elpymisvälineestä tulossa olleen maksurasituksen jäsenmaksualennuksella. Tämä maksualennus jyvitettiin kaikkien muiden jäsenmaiden maksettavaksi.
Nelikon neuvotteluvoimaa osoittaa myös, että jäsenmaksualennusten piti loppua kokonaan vuoden 2020 jälkeen. Nyt se jatkuu ainakin vuoteen 2027.

– Myös Saksa neuvotteli itselleen lähes 3,7 miljardin euron vuotuisen jäsenmaksualennuksen, nousua edelliseen kauteen 1,4 miljardia.

Peli on vihellettävä poikki nyt

Ranteen mielestä pääministeri Marin on joko neuvottelutaidoton tai käyttää mitä tahansa keinoja saavuttaakseen päämääränsä: tulonsiirto- ja velkaunioniin, liittovaltioon on päästävä keinoja kaihtamatta.

– Tämä enää yllätä. Se sen sijaan yllättää, että meidän virkakoneistomme ja mediamme eivät kykene tai halua tunnistaa ja raportoida, kun Suomea vedetään EU:ssa kölin alta.

– Suomi ei voi olla EU:n maksuautomaatti ja hyväksikäytettävä hölmö. Elpymispaketti pitää kaataa ja peli viheltää poikki nyt, kun vielä voimme, Ranne painottaa.

SUOMN UUTISET