

Ruotsidemokraattien vaalitilaisuuksissa kävi kuhina. Moni halusi yhteiskuvaan puheenjohtaja Jimmie Åkessonin kanssa. / LEHTIKUVA
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson Suomen Uutisille: ”Vastustajien rasismikortti ei toiminut”
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson haluaa oikeusministerin salkun Ruotsin tulevassa hallituksessa. – Olemme tehneet töitä vuodesta 1995 saakka päästäksemme tähän, ja nyt meillä on oikeus saada ministerinpaikka hallituksessa, Åkesson sanoo Suomen Uutisille.
Ruotsin valtiopäivien puhemies Andreas Norlén tapaa kuluvalla viikolla puolueiden puheenjohtajat ja kysyy heidän kantaansa hallituksen muodostamiseen.
Etuasemassa on moderaattien puheenjohtaja Ulf Kristersson, joka ilmoitti heti vaalituloksen jälkeen halunsa hallituksen muodostamiseen vaalien kolmanneksi eniten saaneen puolueen oikeudella. Kristerssonin arvellaan olevan nihkeä päästämään ruotsidemokraatteja hallitukseen.
– Kaikki on vielä avoimena, mutta me emme luovu vaatimuksestamme, koska olemme maan toiseksi suurin puolue ja kansa haluaa meidän ottavan vastuun ja lunastamaan lupauksemme, Jimmie Åkesson kertoo Suomen Uutisille.
Keskustan äänestäjät vaihtoivat puoluetta
Ruotsin hallitusneuvotteluista on muodostumassa jännitysnäytelmä. Ruotsidemokraattien nousu maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi 20,5 prosentin kannatuksella on saanut toiset puolueet suhtautumaan ruotsidemokraattehin pelonsekaisella kunnioituksella.
Moderaatit yskivät vielä oikeustoblokkiin kuuluvan ruotsidemokraattien kanssa, ja tämä on avannut sosiaalidemokraateille tilaisuuden väläytellä yhteistyön mahdollisuutta. Eroanomuksensa jättänyt pääministeri Magdalena Andersson ilmoitti jo, että he ovat valmiita muodostamaan hallituksen myös moderaattien kanssa.
Ruotsidemokraatit haluavat kuitenkin hallitukseen ja katsovat saaneensa siihen mandaatin kansalta.
– Meitä on syytetty aina, että olemme rasistinen puolue, joka ei ole ns. salonkikelpoinen, mutta vaalitulos osoittaa selvästi sen, että vastustajien rasismikortti ei toiminut, Åkesson sanoo ja jatkaa:
– Keskustapuolue koki todellisen yllätyksen huomatessaan, että heidän äänestäjänsä olivat valinneet ruotsidemokraatit.
Kansa kyllästyi veronkorotuksiin
Syy ruotsidemokraattien hurjaan vaalimenestykseen juontaa juurensa Ruotsin maahanmuuttopolitiikasta, jonka suunta ei miellytä enää kaikkia ruotsalaisia. Rajat ovat olleet vuosikymmeniä auki, ja ulkomaalaisia on virrannut maahan ennätyksellisen paljon.
Aluksi Etelä-Euroopasta, Afrikasta ja Itä-Euroopasta tulleita maahanmuuttajia pidettiin eksoottisina ja valtiovalta – erityisesti sosiaalidemokraatit – puhuivat kauniin lausein siitä, miten Ruotsi on rikkaana maana velvollinen auttamaan sodan jaloista pakenevia ihmisiä. Tämä onnistui aina 1990-luvulle saakka, kunnes kansa alkoi kyllästymään jatkuviin veronkorotuksiin.
Ruotsidemokraatit nousivat kunnallispolitiikkaan vuonna 1995 joukkovoimalla ja alkoivat avoimesti puhumaan maahanmuutosta.
– Maahantulijat sijoitettiin kuntiin, ja tämä toi kunnille paljon ongelmia, joista ei puhuttu ääneen. Me puhuimme, kun näimme selvästi, että rikollisuus kasvaa ja tavallinen ruotsalainen työntekijä on maksajan paikalla.
– Nämä tulijat eivät suinkaan olleet samanlaisia kuin esimerkiksi suomalaiset, joita tuli joukolla 1960-70-lukujen aikana Ruotsiin töihin. Suomalaiset eivät saaneet eivätkä pyytäneet yhteiskunnalta mitään. He hoitivat työnsä hyvin ja sopeutuivat yhteiskuntaan, Åkesson painottaa ja sanoo, että integroitumista helpotti myös samanlainen kulttuuri ja uskonto.
Pohjoismaat tehneet jo oman osuutensa
Vuosi 2015 oli käännekohta ruotsalaisten suhtautumisessa maahantulijoihin. Ruotsiin saapui kertaheitolla yli 163 000 turvapaikanhakijaa.
– Luku oli tyrmäävä ja monella tuli mitta täyteen. Meillä ei ollut juurikaan halukkaita kuntia, joihin olisi ollut mahdollisuutta sijoittaa uusia tulijoita.
– Tanskassa oli samanlainen tilanne: verot nousivat vuosi vuoden jälkeen, rikollisuus ja huumeidenkäyttö lisääntyivät. Tanska sulki rajansa täysin ja mm. rikollisuus on vähentynyt eikä huumeita virtaa enää samassa mittakaavassa, Åkesson kiittelee uutta Tanskan mallia.
Åkessonin mielestä Pohjoismaat ovat jo tehneet maahanmuutossa oman osuutensa.
– Ilman muuta ihmisiä pitää auttaa, mutta voimme auttaa parhaiten paikan päällä.
Vanhukset jätetty heitteille
Ruotsidemokraatit kiinnittävät politiikassaan huomiota myös väestön ikääntymiseen ja kasvavaan tarpeeseen yhteiskunnan palveluista. Erityisesti korona-aikaan Åkesson kertoo havahtuneensa vanhusten asemaan ja siihen, kuinka huonossa hoidossa vanhusten palvelut ovat.
– Oli järkyttävää todeta, että vanhuksia kuoli paljon ensimmäisten koronavuosien aikana. Heillä ei ollut suojaa eikä heitä suojattu. Palvelutaloihin ei annettu rokotuksia, vieraille ei ollut rajoituksia eikä kukaan edellyttänyt kasvosuojuksia. Henkilökuntaa oli tuolloin ja on yhä liian vähän.
– Näin ei voi jatkua, vaan vanhustenhoito on saatava kuntoon. Kyllä verorahat on saatava sinne, minne ne kuuluvat, Åkesson painottaa.
Vihreä politiikka köyhdyttää kansaa
Ruotsissa, kuten muuallakin Euroopassa, on panostettu paljon vihreään politiikkaan. Bensiini- ja dieselautot halutaan pois liikenteestä ja kansalaisten odotetaan siirtyvän sähköautoihin. Valtio avustaa kansalaisia sähköautojen hankintaan reilulla 10 000 eurolla, ja sähköautoille on rakennettu joukko omia huoltoasemia.
– Kaikki meni hyvin, kunnes EU:n asettamat sanktiot astuivat voimaan. Polttoaineiden hinnat nousivat pilviin ja samoin sähkön hinta. Ei tavallisella työntekijällä ole varaa ajaa autolla edes välttämättömiä matkoja.
– Lisäksi edellisen hallituksen ympäristöpolitiikka johti siihen, että talvella tulee kylmä ja sähköjunat seisovat, sillä toisin kuin Suomessa, me emme ole rakentaneet ydinvoimaloita – päinvastoin niitä on suljettu. Nyt näemme käytännössä, mihin edellisen hallituksen politiikka johtaa, Åkesson manaa ja vaatii tilanteeseen pikaista muutosta.
Ruotsissa riittää korjattavaa
Natoon ruotsidemokraatit ovat suhtautuneet alusta asti myönteisesti, ja Åkesson toteaa kysymyksen olevan ajankohtainen ja tärkeä sekä Ruotsille että Suomelle.
– Kun Ruotsi jätti hakemuksen, kannatimme asiaa, ja olemme Naton kannalla, vaikka Turkki yrittää laittaa soraa rattaisiin vaatimalla meitä luovuttamaan 33 kurdia, mutta tässä asiassa etenemme maan lakien mukaan, oikeusministeriksi haluava Åkesson sanoo ja lisää Suomen olevan hankalassa asemassa Venäjän läheisyyden vuoksi.
Ruotsia odottaa toinenkin haaste, sillä maasta tulee Euroopan unionin puheenjohtajamaa vuonna 2023.
– Maailmantilanteen ollessa näin epävarma on puheenjohtajuus hyvin haasteellinen. Ruotsin vaaleissa EU ei ollut kovinkaan paljon esillä, sillä kaikki keskittyivät kotimaan politiikkaan.
– Tämä oli hyvä asia, sillä meillä ovat olleet asiat todella rempallaan. Kansalaiset ovat kokeneet turvattomuutta lisääntyneen väkivallan vuoksi, ja aseellinen väkivalta on ollut päivittäistä, Åkesson summaa puolueensa vaalimenestystä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Magdalena Andersson Tanskan malli vihreä siirtymä polttoaineiden hinnankorotukset vaalimenestys veronkiristykset Andreas Norlén Ulf Kristersson huumeet Pohjoismaat suomalaiset Jimmie Åkesson Ruotsidemokraatit Suomi vanhustenhoito Ruotsi Venäjä Väkivalta hallitus nato Rikollisuus EU maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kansa on puhunut ja vaalitulos vahvistettu – Ruotsin suunta muuttuu

Mäenpää: Ruotsin kansa on herännyt horroksesta – toivottavasti sama tapahtuu Suomessa

Ruotsidemokraattien vaalimainonta herättää suuria tunteita: “Tervetuloa palautusjunaan, vain menolippuja. Seuraava asema Kabul.”

Jimmie Åkesson: Pakolaisuuteen liittyvä maahanmuutto on painettava niin lähelle nollaa kuin mahdollista

Muslimipuolue valittaa kunnallisvaaleista Göteborgissa – syynä väitetyt puutteet äänestyslippujen saatavuudessa

Maahanmuuttajat pelkäävät karkotusta porvarihallituksen Ruotsista – myös tukien mahdolliset leikkaukset huolestuttavat

Vallan linnakkeet kaatuvat Ruotsissa: Ammattiyhdistysliike yhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa

Ruotsin uusi hallitus kokoon vaalivoittajan ehdoilla – hallitusohjelma kuin suoraan Jimmie Åkessonin pelikirjasta

Ruotsin pääministeri Kristersson: Sisäisen turvallisuuden ongelmien korjaamisessa voi ottaa oppia Tanskasta – ”Jengirikollisuuteen puuttumiseen tarvitaan nyt uutta voimaa”
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hoitajien tekemät vanhusten raiskaukset järkyttävät Ruotsissa – rohkean Elsan haastattelu sai muut uhrit avautumaan, Uppsalan kunnan koko vanhuslautakunta eroaa
Vanhuksiin kohdistunut seksuaaliväkivalta nousi julkisuuteen viime syyskuussa Ruotsissa, kun 84-vuotias Elsa päätti kertoi asiasta Uppsala Nya Tidningille (UNT). Elsan haastattelu rohkaisi myös muita kotipalvelun työntekijöiden uhreiksi joutuneita vanhuksia kertomaan raiskauksista toimittajille.