Ruotsin sosialidemokraattinen ex-pääministeri Göran Persson uskaltaa kulkea omia teitään ja vaatii nyt rajoituksia maahanmuuttajien nauttimiin sosiaalietuuksiin. Myös tulijoiden määrää pitäisi rajoittaa. Persson on esitellyt mietteitään ajatuspaja Smedjanin podcastissa ja pohdintoja siteeraa Expressen.

Göran Perssonin mielestä maahanmuutto Ruotsiin alkoi suistua raiteiltaan siinä vaiheessa, kun työvoiman vapaa liikkuvuus EU:ssa astui voimaan. Kontrolli on sen jälkeen osoittautunut vaikeaksi.

Varoitin tästä EU:n laajentumisen yhteydessä. Kyseessä on sosiaalinen turismi ja sitä on vaikeaa hallita.

Persson olisi halunnut seitsenvuotisen siirtymäajan EU:n työmarkkinoiden avaamiselle mutta sai näpeilleen valtiopäivillä.

– Siitä lähtien tänne on voinut tulla kuka hyvänsä ja se on täysin kestämätöntä, vaikka ajatus sinänsä onkin kaunis.

”Karenssi etujen hyödyntämiseen”

Entisen pääministerin mielestä Ruotsi ei voi yksin kantaa turvapaikanhakijoiden taakkaa koko EU:ssa. Tarvitaan katto maahanmuutolle tai ainakin askelmerkit siitä, minne ollaan menossa.

– Tähän on saatava jonkinlainen tolkku. Joko lyödään lukkoon selvät numerot tai ymmärrettävät tienviitat tulevalle kehitykselle. Aikanaan Ruotsi hyötyi siirtolaisuudesta, kun se hoidettiin järkevästi ja tilaa on vieläkin, mutta vain kontrolloidusti toteutettuna.

Persson haluaisi myös rajoittaa maahanmuuttajien mahdollisuutta hyödyntää Ruotsin hyvinvointijärjestelmää. Parlamentaarinen maahanmuuttokomitea tätä pohtikin mutta hanke jäi suutariksi.

– Maahanmuuttajalla täytyy olla työpaikka tänne tullessaan ja myös jonkin mittainen odotusaika kaikkien niiden etuuksien hyödyntämiselle, jotka me ruotsalaiset olemme koko ikämme ponnistellen saaneet aikaiseksi.

SUOMEN UUTISET