Kun ISIS-veteraani palaa Ruotsiin, niin vastassa ovat aateveljet ja -siskot. ISIS-joukkojen rivissä on taistellut myös ruotsalaisia Tšetšenian sodan veteraaneja. Tätä kautta on syntynyt jihadistien kytkentä Venäjän järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Tutkivan journalismin Doku-ryhmä ja Expressen ovat selvitelleet jihadistien ja mafian yhteyksiä Ruotsissa.

– Yhteys jihadistien ja mafian välille syntyy lähtökohtaisesti siitä, että yhdellä on väkivaltainen uskonnollinen ideologia ja toisella taas rikollinen infrastruktuuri ja tarve väkivallan käyttöön, selittää tutkija liiton lähtökohdat.

Oikeutus väkivallan käyttöön

Tšetšeenien sota Venäjän keskusvaltaa vastaan lähti uskonnolliselta pohjalta, joka antoi oikeutuksen väkivallan käyttöön. Sama ajatusmalli väkivallan oikeutuksesta elää edelleen, nyt länsimaiseen yhteiskuntaan sovellettuna. Ruotsin turvallisuuspoliisi on salakuuntelun avulla saanut lisätietoa uudentyyppisen järjestäytyneen rikollisuuden toimintamalleista.

Poliisin tallentamassa keskustelussa suunnitellaan sittemmin estettyä salamurhaa Ruotsissa. Murhan tilaaja kiittelee mahdollista tekijää heti kättelyssä siitä, että on tärkeätä seurata islamin sääntöjä, myös rikollisessa elämässä.

– Jos esimerkiksi teloitamme nyt tämän henkilön automaattiaseella ja saamme siitä hyvästä rekallisen rahaa, täytyy meidän seurata Jumalan sanaa, käy keskustelu aluksi.

Ekstraa kurkunleikkaamisesta

– Minulle on tärkeätä tietää, salliiko islam tämän teon vai ei. Eli onko se rikos vai ei. Jos tekisin tämän vain rahan takia, sama pätee siihenkin. Olet ystäväni ja minulle kuin veli. Uskon, että johdatat meidät oikealle tielle, jatkuu tarina puhelimessa. Keskustelun lopuksi käy selville, että murhasta saa ekstraa, jos uhrilta leikataan kurkku auki.

Samaan aikaan kun keskustelu ISIS-vaimojen ja -lapsien palauttamisesta Syyriasta käy kuumana, on Ruotsin jihadistinen verkosto valmiina vastaanottamaan tulijat. Jihadistit ovat jakautuneet useaan alaryhmään, joista kaukasialaisilla on valmiit yhteydet venäläiseen järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Suomen Uutiset