Neljä kymmenestä ammuskelusta tapahtuu Ruotsissa koulun tai esikoulun välittömässä läheisyydessä. Dagens Nyheterin selvityksestä ilmenee myös, että opettajat ja oppilaat varustautuvat nyt pahimman varalle. – Kamalaltahan tämä tuntuu, mutta näin vain on tehtävä”, sanoo tukholmalaisen koulun rehtori.

– Hakeudu suojaan lasten kanssa.

– Pysykää poissa näkyvistä.

– Olkaa hiljaa.

Yllä näyte äärimmäisen yksinkertaistetuista ohjeista tukholmalaiskoululle ”äärimmäisen stressitilanteen varalta”. Siis jos koulun alueella tai sen välittömässä läheisyydessä ammutaan. Dagens Nyheterin selvityksen mukaan viime vuosina neljä kymmenestä ammuskelusta Ruotsissa on tapahtunut koulun tai esikoulun välittömässä läheisyydessä.

Leikkihuoneesta pakohuone

Keskeistä tukholmalaisen Husbyn koulun pelastautumissuunnitelmassa on pakenemisen sijasta piiloutuminen. Jos tulee tulipalo, niin paetaan mutta jos ammutaan, niin piiloudutaan. Ampumistilanteessa lukittaudutaan sisälle ja pystytetään tuoleista ja pöydistä barrikadeja ovien eteen. Koska uhka tulee ulkopuolelta.

Viime keväänä Husbyn koululaisten leikkiessä pihalla alkoi jengien välienselvittely. Opettajat säilyttivät tulituksessa rauhallisuutensa, keräsivät lapset yhteen ja kiiruhtivat sisätiloihin. Siellä he vetäytyivät huoneeseen, jossa ei ole matalalla olevia ikkunoita. Aivan kuten ohjeissa on sanottu. Leikkihuone oli jo etukäteen nimetty ”pakohuoneeksi”, jonne riennetään, kun ammuskelu alkaa.

Harjoittelu on jatkuvaa

Trollhättanissa vuonna 2015 tapahtuneen kouluampumisen jälkeen oppilaitokset ovat ostaneet koulutusta turvallisuusorganisaatioilta. PDV on poliisitermi tappavalle tapahtumalle, joka jatkuu, kunnes tekijä pysäytetään.

Koulutus koostuu teoriasta ja käytännön harjoitteista, joiden myötä opetellaan pakenemaan, piiloutumaan ja viimeisenä keinona taistelemaan käytettävissä olevin keinoin. Kuumalla kahvikupillisellakin voi pysäyttää hyökkääjän, ainakin hetkeksi. Harjoituksiin osallistuu yleensä koulun henkilökunta, mutta koululaisetkin voivat osallistua osaan harjoituksista.