Maallemuuttoa suunnittelee tai siitä haaveilee yhä useampi suomalainen. Tämä selviää Maaseudun tulevaisuuden viime joulukuussa teettämästä kyselystä, jonka mukaan työikäiset miettivät vakavasti maaseutumaiseen ympäristöön muuttamisesta. Kunnallisalan kehittämissäätiön tekemän tutkimuksen mukaan puolestaan jopa kaksi kolmasosaa yrittäjistä harkitsee maallemuuttoa.

Itsekin Oulun maaseudulle muuttanut perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula haluaa herätellä päättäjiä ja kuntia vastaamaan uuteen trendiin.

– Kaupungistumiselle on syntymässä vahva vastavoima. Ihmiset kaipaavat maaseutumaiseen ympäristöön, luonnon äärelle ja juurilleen, ja tätä kehitystä tulisi myös tukea. On väärin tuudittautua siihen, että kaupungistuminen olisi jokin väistämätön luonnonlaki, toteaa maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Simula.

Maalla asumisen suosio kasvaa

Yle Uutiset Keski-Suomi ja Etelä-Savo uutisoi, että myös tulevaisuustutkimus osoittaa merkkejä maalla asumisen suosion noususta. Viljelykasvien monipuolistuminen ja kotimaan matkailun lisääntyminen toisi Sitran tulevaisuusasiantuntijan Mikko Dufvan mukaan myös työtä maaseudulle.

– Haluammeko jumiutua siihen, mitä on pitkään tehty, vai seurata tulevaisuuden trendejä? Etenkin nuorten perheiden maallemuuttoa tulee edistää, Simula painottaa.

Kansanedustaja Simula kysyykin nyt hallitukselta, millä toimenpiteillä se aikoo edistää ihmisten ja perheiden mahdollisuuksia muuttaa maaseudulle. Asianomaisen ministerin on vastattava kansanedustajan kirjalliseen kysymykseen kolmen viikon kuluessa.

SUOMEN UUTISET