Kiinan johto otti pandan rauhallisuudella uutiset juhannuslauantain levottomuuksista Venäjällä. Kommunistisen puolueen portti narahti vasta, kun pöly alkoi laskeutua oudon näytelmän jäljiltä. Politiikka on edelleen mahdollisen taitoa ja opportunismi kaiken ydintä.

”Kyseessä on Venäjän sisäinen asia”, lausui Kiina ulkoministeriö sunnuntaina. ”Kiina tukee Venäjää kansallisen vakauden turvaamisessa”, kuului painokas jatko Politicon mukaan.

Kiinan tuki yksinvaltaiselle presidentti Vladimir Putinille on opportunistisen luontevaa, onhan yhteispeli sujunut varsinkin viimeiset kymmenen vuotta sangen liukkaasti – kummankin totalitaarisen valtion johtokoneiston eduksi ja keskittyneen vallan turvaksi.

Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa maiden suhteet ovat edelleen tiivistyneet. Kiina hankkii Venäjältä öljyä ja kaasua huomattavasti maailmanmarkkinahintoja edullisemmin – koska läntisiä markkinoita ei enää ole.

Kansannousu on Kiinan johdolle kauhistus

Kiinalla ja Venäjällä on 4 000 ilometriä yhteistä rajaa ja sen pysyminen rauhallisena on eittämättä kummankin etu. Rajan vahtimisen ja kyräilyn sijasta kumpikin valtio on pystynyt käyttämään resurssejaan tehokkaammin omien etujensa ajamiseen kaikkialla maailmassa.

Kiinan näkövinkkelistä Venäjän ajautuminen anarkiaan ja sisäiseen välienselvittelyyn löisi laineet väistämättä Pekingiin asti. Venäjän luhistuminen saattaisi johtaa levottomuuksiin myös Kiinan naapurustossa, erityisesti Kazakstanissa ja muualla Keski-Aasiassa. Kansannousu on kommunistisen Kiinan johdolle aina kauhistus, tapahtui se missä hyvänsä.

Iltapäivälehti Global Times puki paikalliset ajatukset sanoiksi siteeraamalla kiinalaisia eturivin asiantuntijoita: ”Huolimatta länsimaisen median väitteistä, että kapina paljasti (Venäjän) hallinnon heikkouden, sen pelote on edelleen jäljellä. Tämä kasvattaa vallan auktoriteettia.”

SUOMEN UUTISET