Nyt on viimeinkin pystytty todistamaan, että robotti on viisaampi kuin ihminen. Singaporelaisyliopiston (NTU) kehittämä robotti pystyi kokoamaan IKEA:n tuolin raivostumatta ja ilman taukoja! Tuolin kokoamiseen meni 8 minuuttia 55 sekuntia.


Ennen kokoamistyön aloittamista tuplarobotti tosin suunnitteli tekemisiään 11 minuuttia 2 sekuntia. Tuolin osien hahmottamiseen meni kokonaista kolme sekuntia. Robotin tärkeimmät osat ovat 3D-kamera ja mekaaniset kädet, joissa on tarkasti ohjattavat kourat. Tutkijat kehittivät koneen ohjaamisen tarvittavat algoritmit avoimen lähdekoodin avulla, Eurekalertin tiedotteessa todetaan.

Vaikka robotin häärääminen tuolin kasaamisessa näyttääkin sujuvan leikiten, se ei oikeasti ole sitä. Työ täytyy palastella useaan vaiheeseen kuten tuolin osien löytäminen, osien liittämiseen tarvittava puristusvoima ja vielä sekin, etteivät robottikädet työn tuoksinassa osu toisiinsa. Se etu robotilla tosin on, että sillä on työkalut omasta takaa.

Tarina ei lopu tähän ja nyt alkaa ihmistä jo hirvittämään: Tutkijat opettavat robotin seuraavaksi kokoamaan IKEA:n huonekaluja pelkästään ohjekirjaa lukemalla ja lopulta toimimaan siten, että kone vain vilkaisee valmiin tuotteen kuvaa, sylkäisee robottikouriinsa ja käy samantien työhön.

Suomen Uutiset