Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen on vastannut perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion kirjalliseen kysymykseen Puolassa rakennettavista aluksista. Tavio kiinnitti kysymyksessään huomiota siihen, että valtion lauttaliikenneyhtiö on tehnyt Puolasta tilauksia, joille olisi ollut tekijöitä Suomessakin.

Ministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan Suomi tekee hankinnat halvimman hinnan perusteella. Tavio tuomitsee toimintatavan ja vaatii, että hinnan lisäksi alushankinnoissa huomioitaisiin kotimaisuus.

Ville Tavio katsoo SDP:n hylänneen suomalaiset työntekijät valitessaan Suomen sijaan hintakilpailussa halvemman työvoiman maan.

– Tekemällä kotimaassa saamme lisää työpaikkoja ja verotuloja, Tavio sanoo.

Tarkoituksellista harhaanjohtamista

Ministeri Tuppurainen sanoo vastauksessaan, että lauttaliikenneyhtiön hankinnoista sopimusarvolla mitaten 75 % on tehty Suomesta viimeisimpien kymmenen vuoden aikana.

Tavio pitää ministerin antamaa tietoa tarkoituksellisena harhaanjohtamisena.

– Samalla aikavälillä suurin osa alusten uudisrakennussopimuksista on tehty puolalaisten kanssa. Ministerin vetoamat kokonaishankinnat eivät siten ole vertailukelpoisia alushankintoihin, eivätkä tulevat alushankinnat ole mukana luvussa.

– Pidän yhä kestämättömänä, että Suomen valtion sataprosenttisesti omistama yhtiö investoi Puolaan Suomen asemesta. Se merkitsee koko meriteollisuudelle teknologisen innovaation ja alihankintaketjujen viemistä ulkomaille. Onko valtion strategia muuttunut siitä kun Turussa Meyerin telakka nostettiin valtion tuella takaisin jaloilleen? Tavio kysyy.

SUOMEN UUTISET