Euroopan unioni on sodassa kaikkea sitä vastaan, mikä on tehnyt internetistä niin hienon, kirjoittaa päätoimittaja Oliver Wiseman kansankapitalismia ja teknologiaa edistävässä CAPX-julkaisussa. Wisemanin mukaan unioni tuottaa huonoa teknolainsäädäntöä kuin liukuhihnalta.

Wisemanin mukaan EU:n toukokuussa voimaan tullut tietosuoja-asetus GDPR on tuottanut kansalaisille vain roskapostia yhtiöiltä, jotka joutuvat lähettämään suostumuspyyntöjä voidakseen säilyttää henkilön yhteystiedot. Ja nyt Euroopan parlamentin lakivaliokunta hyväksyi tekijänoikeusdirektiivin artiklan 13.

Artikla 13 vaatii verkkojulkaisuja huolehtimaan siitä, että tekijänoikeuksilla suojattu materiaalia ei ilmesty niiden sivustoille. Käytännössä tämä tarkoittaa sisällöntunnistusteknologian käyttöönottoa samalla tavalla millä Google nyt yrittää estää Youtuben käyttäjiä lataamaan palveluun tekijänoikeuksilla suojattuja videoita.

Wisemanin mukaan kaikki vihaavat Googlen Content ID -filtteriä: isot oikeudenhaltijat valittavat, että suodattimet päästävät kuitenkin paljon suojattua aineistoa läpi. Riippumattomat oikeudenhaltijat sanovat, että käytäntö antaa isoille yritykselle mahdollisuuden väärin perustein vaatia riippumattomien tekijöiden sisältöjä omikseen. Google vihaa Content ID:tä, koska se on joutunut käyttämään 60 miljoonaa dollaria kehittääkseen järjestelmän, jota kaikki vihaavat, ja tubettajat sekä heidän käyttäjänsä vihaavat suodatinta siksi että se blokkaa heiltä niin paljon laillista sisältöä.

– EU näyttää päättäneen, että tällainen järjestelmä pitää laajentaa – lainsäädännöllä – ei vain kaikkiin nettivideoihin, vaan kaikkeen sisältöön internetissä, Wiseman kirjoittaa.

– On vaikea yliarvioida, kuinka laajan uhan tämä lainsäädäntö muodostaa verkkokulttuurille sellaisena kuin me sen tunnemme, Wiseman varoittaa ja viittaa Tim Berners-Leen ja muiden internetin pioneerien avoimeen kirjeeseen, josta Suomen Uutiset kertoi aiemmin kesäkuussa.

Artikla 13 pakottaa internetalustat tarkistamaan kaiken sisällön, jonka käyttäjät lataavat nettiin, tekijänoikeusrikkomusten varalta. Tällä tulee olemaan valtava vaikutus sekä vapaalle ilmaisulle että kilpailulle, Wiseman kirjoittaa.

Wisemanin mielestä nyt ehdotettu lainsäädäntö on sananvapauden kannalta vahingollista kahdesta syystä. Ensimmäinen on teknologian puutteellisuus. Esimerkiksi Youtuben filtteri ei ole kovin hyvä erottamaan suojattua materiaalia suojaamattomasta. Niinpä suuri osa tekijänoikeusvapaasta materiaalista jää kiinni suodattimiin.

Suurempi ongelma on Wisemanin mukaan se, että tekijänoikeussuojatun materiaalin tunnistaminen ei välttämättä tarkoita sitä, että sen julkaiseminen pitäisi automaattisesti estää.

– Ei ole vaikea kuvitella harmitonta kuvaa, joka jää kiinni suodattimeen t-paidassa olevan logon tai seinällä olevan julisteen takia, Wiseman kirjoittaa.

Lisäksi tekijänoikeuslainsäädäntö yleensä sallii suojatun aineiston käyttämisen sitaatteina osana tutkimusta, arvosteluja, katsauksia, parodioissa ja monessa vastaavassa käyttötarkoituksessa. Wiseman on huolissaan siitä, että automaattisesti kaiken tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin estävä suodatin ei osaisi tehdä poikkeusta tällaisissa tärkeissä tapauksissa.

Tekijänoikeuslainsäädännöstä äänestetään europarlamentissa heinäkuussa.

Suomen Uutiset