Euroopan parlamentin oikeudellisten asioiden valiokunta äänesti tänään suurista muutoksista eurooppalaiseen tekijänoikeuslainsäädäntöön. Muutokset voivat asiantuntijoiden mukaan muuttaa koko internetin luonteen, BBC uutisoi.

Vaaliokunta hyväksyi äänin 15-10 kiistanalaisen artikla 13, joka kriitikoiden mukaan tekisi lopun meemeistä, uudelleenmiksauksista ja monesta muusta käyttäjien osittain luomasta sisällöstä, kuten Suomen Uutiset kertoi aiemmin.

Valiokunta hyväksyi äänin 13-12 artiklan 11, joka velvoittaa julkaisijoita maksamaan, jos ne linkittävät uutissisältöön.

Euroopan parlamentti äänestää direktiivistä heinäkuussa.

Suomen Uutiset kertoi viime viikolla, että Tim Berners-Lee ja joukko muita internetin pioneereja julkaisi avoimen kirjeen direktiiviä vastaan.

Vastustajat kutsuvat artiklaa 11 linkkiveroksi. Sen ideana on rajoittaa internetjättien, kuten Googlen ja Facebookin valtaa uutisjulkaisijoihin nähden vaatimalla heitä maksamaan linkistä uutissisältöön.

Tämän pitäisi teoriassa auttaa pienempiä uutisjulkaisijoita ja vetää käyttäjiä heidän kotisivuilleen sen sijaan, että hakukoneet ohjaavat käyttäjät suoraan heidän uutissivulleen, BBC kertoo.

Kriitikoiden mukaan direktiivissä ei kuitenkaan ole täsmällistä määritelmää siitä, mikä on linkki. Heidän mukaansa hallitukset voivat hyödyntää säädöstä sananvapautta rajoittavalla tavalla.

Suomen Uutiset