Eduskunnan ulkoasianvaliokunta on jo pitkään korostanut, että kyberturvallisuuden pitää olla keskeinen painopiste Suomen ulko-ja turvallisuuspolitiikassa. Valiokunta sai USA:n matkallaan lisärautaisannoksen tieto- ja kyberturvallisuudesta. Siellä vahvistui, että ketä tahansa, joka käyttää modernia puhelin- ja tietotekniikkaa, voidaan vakoilla ja seurata. Täydellistä tietoturvaa ei ole olemassakaan.

Suomi on saanut oman vakoilutapauksensa, jonka käsittely on ollut paljastavaa. Kehittämisen tarvetta on runsaasti. Tässä ei kaivata syyllisiä, enemmänkin sitä Tuntemattomasta Sotilaasta tuttua Lahtista ja konekivääriä. Tieto-ja kyberturva ovat kansallisen turvallisuuden asioita ja puoluepolitikoinnin yläpuolella. Tämä näyttää monilta poliitikoilta unohtuneen.

Nyt kannattaa eri poliittisten ja virkamiestahojen välttää asioiden ennenaikaista lärvimistä julkisuuteen. Suomelle on muodostettava kansallinen kanta. Tässä kannnanmuodostuksessa eduskunta on pidettävä polttopisteessä. Asian valmistelu tehdään luonnolllisesti virkavastuulla ja se on syytä tehdä perusteellisesti.

Eduskunnan ulkoasianvaliokunta on kannanotoissaan korostanut kyberstrategian suhteen saumatonta yhteistyötä eri viranomaisten kesken. Valiokunta kuulee asiasta Carl Haglundia kyberstrategian etenemisestä tulevalla viikolla. Valiokuntaan on niin ikään tulossa kuultavaksi ministeri Henna Virkkunen.

Kyber- ja tietoturva-asioissa on oltava tarkkana. Hallintokuntien väliselle kinastelulle ei ole tilaa. Kansallisen edun tulee olla ratkaiseva tekijä. Ulkoasianvaliokunta on korostanut, että pääministerin tulee käyttää poliittista ohjausta, jotta yhtenäisyys saavutetaan.

TIMO SOINI