RUOTSI | Autoalaan erikoistunut toimittaja Robert Collin hajoili tosissaan ympäristöpuolue vihreiden edustajille, jotka pyrkivät poistamaan yksityisautot kokonaan kaupunkien kaduilta. Jopa sähköautot ovat Collinin mukaan vihreille liikaa.

Autoalan johtava toimittajan Robert Collinin kuppi meni lopullisesti nurin, kun ympäristöpuolueen kolme valtiopäiväedustajaa julkaisivat yhteisen mielipidekirjoituksen Aftonbladet-lehdessä. Provosoiva kirjoitus tylytti: ”Yksityisautoilun aika kaupungeissa on ohi”.

Kirjoituksen mukaan kävely, pyöräily ja joukkoliikenne ovat liikkumismuotoina laitettava kaikkien muiden etenemistapojen edelle. Kolme asiaa ovat erityisen tärkeitä: Tiemaksujärjestelmä on uusittava, kimppakyydeistä pitää tehdä aito vaihtoehto liikkumiselle ja kaupunkeihin tulee muodostaa erityisiä ympäristöalueita. Näille alueille ei autoilla olisi mitään asiaa.

– Jos jonkun mielestä olemme kaventamassa valinnan vapautta, niin mitä autot sitten tekevät kaiken aikaa meille muille? Ne vievät meiltä tilan, jossa haluamme kävellä, pyöräillä tai liikkua julkisilla. Autot rajoittavat oikeuttamme yhteiseen katutilaan, paasasi ympäristöpuolueen valtiopäiväedustaja Karin Svensson Smith.

Nyrpeää nenää jopa sähköautoille

Moottoritoimittaja Collin ei niellyt valtiopäiväedustajien väitteitä. Näin hän tuulettaa kansallisen yleisradioyhtiö SVT:n nettiartikkelissa:

– Yhtenä päivänä kielletään nastarenkaat ja seuraavana dieselit. Kolmantena päivänä alennetaan nopeuksia ja neljäntenä parkkipaikoista tehdään pyöräteitä. Näin täällä vihataan autoja!

Collinin mukaan Ruotsi kuuluu ehdottomasti maihin, joissa on paras ilmanlaatu.

– Vihreät haluavat kieltää myös sähköautot. Niitä ei tietenkään suvaita, koska nekin vievät tilaa kaduilla, hän jyrisee.

Valtiopäivien liikennevaliokunnan puheenjohtaja, ympäristöpuolue vihreiden Karin Svensson Smith kiisti vihaavansa autoja, mutta tuli kommentillaan vahvistaneeksi Collinin epäilykset.

– Yksityisautoilla on sijansa myös tulevaisuudessa. Mutta vain kaupunkien ulkopuolella.

SUOMEN UUTISET