Yle-veroa arvioinut työryhmä ei päässyt yksimielisyyteen edes ryhmän toimeksiannosta. Parlamentaarisen työryhmän toimeksianto oli arvioida Yle-veron kohdentuminen eri tuloluokissa.

Tavoitteena oli, että pienituloisten verotus kevenisi ja nykyistä suurempi määrä kaikkein pienituloisimpia jäisi veron ulkopuolelle.

– Opposition edustajilla, lähinnä demareilla, ei ollut halua alentaa pienituloisten verotusta ja laajentaa sadoilla tuhansilla Yle-verosta vapautettujen joukkoa. Pidän tätä hyvin valitettavana, työryhmän puheenjohtaja, perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen toteaa.

”Ei käynyt demareille”

SDP:n edustajat halusivat laajentaa työryhmän toimeksiantoa ja ottaa keskusteluun Yle-veroindeksin jäädytyksen perumisen. Tämä nimenomaan rajattiin keskustelusta pois työryhmää muodostaessa. Indeksiin on tarkoitus palata syksyllä 2018.

– Veroalennus ja Yle-veron poistaminen niiltä, joilla se on ainoa vero, olisi vaatinut työryhmän yksimielisen päätöksen. Juuri tämä yksimielisyysvaatimus antoi oppositiolle mahdollisuuden vaikuttaa. Tässä olisi ollut mahdollisuus kaventaa tuloeroja ja ojentaa auttava käsi pienituloisille. Ei käynyt demareille, Turunen sivaltaa.

– Mitään laskelmia tai toteutusmalleja emme päässeet kunnolla edes käsittelemään, mutta käytännössähän se olisi mennyt niin, että pienituloisimpien vapautuessa verosta suurituloisten maksu olisi noussut hieman. Tämän työryhmän toiminta päättyy tähän. Olen erittäin pettynyt lopputulokseen.

Ei saa kaatua politikointiin

Turunen toivoo, että tästä huolimatta hallitus ottaa asian hoitoonsa ja pienituloisten Yle-veromaksuja helpotetaan ja osalta poistetaan työryhmän toimeksiannon mukaisesti.

– Tärkeä asia ei saa kaatua opposition pikkupolitikointiin.

SUOMEN UUTISET

Tagit