Koko maata ravisuttaneesta Vastaamon tietomurron paljastumisesta on kulunut aikaa noin vuosi. Tietomurto oli Suomen historian vakavin ja hallituksesta tehtiin kriisin keskellä ulostuloja, joissa vakuuteltiin uhrien tukemista. Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen on jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy konkreettisista toimista, joita hallitus on tehnyt tai tekemässä uhrien tukemiseksi.

– Tapaus oli vakavuudessaan ja laajuudessaan niin valtava, että se rapautti koko yhteiskunnan tasolla luottamusta potilasturvallisuuteen ja nosti esille siihen liittyviä muutostarpeita. Kaiken tämän keskellä on kuitenkin syytä muistaa, että tietomurron uhreiksi joutuneet kymmenet tuhannet suomalaiset ovat niitä, joilla turvallisuuden tunteen järkkymisen ohella on järkkynyt koko elämä. Heidän tukemistaan ei saa unohtaa, Sebastian Tynkkynen muistuttaa.

Uhreja yli 30 000

Kun tapaus paljastui, pääministeri Sanna Marin sekä sisäministeri Maria Ohisalo totesivat kumpikin julkisuudessa, että uhrien tukemisen mahdollisuuksia selvitetään ministeriöiden ja viranomaisten tahoilla. Uhreja pyrittiin auttamaan myös lakimuutoksella, joka olisi helpottanut tietomurron uhrien henkilötunnusten vaihtoa. Asia kuitenkin sittemmin tyssäsi ja julkinen keskustelu aiheen ympärillä laantui.

– Julkisuuteen tulleiden tietojen perusteella uhrit olisivat saamassa alle sadan euron vahingonkorvauksen konkurssipesän varoista. Sitä voi pitää lähes irvailuna, eikä ole ihme, että moni uhri kokee jääneensä vaille riittävää tukea. Pitkään tapauksen jälkeenkin tietomurron selvittely ja käsittely ovat sen uhriksi joutuneille jokapäiväistä työtä. Tuen tarve ei siis poistu yhtä nopeasti kuin tietomurrosta kirjoitetavat suuret otsikot poistuvat. Tämä olisi tärkeää tiedostaa myös hallituksen tasolla, Tynkkynen päättää.

Vastaamon tietomurron uhriksi joutui yli 30 000 kansalaista. Heidän arkaluontoisia tietojaan levitettiin netissä ja niitä käytettiin uhrien kiristämiseksi. Keskusrikospoliisi on kertonut tapauksen tutkinnan edistyneen, mutta tutkinta on yhä kesken.

SUOMEN UUTISET