

Uniper-sotkusta tuppisuuna pysynyt pääministeri Marin palaa lomilta julkisuuteen – keskustelee Flow-festivaalilla musiikkielämästä
Heinäkuun alussa kesälomille jäänyt pääministeri Sanna Marin esiintyy Suomen Uutisten tietojen mukaan seuraavan kerran julkisuudessa perjantaina 12. elokuuta Flow Festivalin yhteydessä Helsingin Suvilahdessa Flow Talks -keskustelutilaisuudessa.
Asialistalla tilaisuudessa keskustelunaiheena on musiikkielämä. ”Miten takaamme elinvoimaisen ja kansainvälisen musiikkialan” – otsikolla kulkevan keskustelun tavoitteena on puhua suomalaisen musiikkielämän kansainvälistymisestä ja tulevaisuudesta.
Suomen Uutisten saamien tietojen mukaan pääministeri Sanna Marinin ohella keskusteluun osallistuvat ainakin ympäristöministeri Maria Ohisalo (vihr) sekä kansanedustajat Kai Mykkänen (kok), Jussi Saramo (vas), Anders Adlercreutz (rkp) sekä Saara Hyrkkö (vihr).
Flow-festivaali järjestetään tänä vuonna 12.-14. elokuuta. Flow tunnetaan etenkin hipsterien eli trendien aallonharjalla surffaavien, usein elämässään menestyvien tyylikkäiden nuorten aikuisten biletys- ja verkostoitumisfoorumina. Flow kertoo verkkosivuillaan edistävänsä tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden periaatteita, ja jokainen on tervetullut festivaalille ”omana itsenään”.
Ilmasto- ja ympäristötiedostavasti Flow ilmoitti tänä vuonna luopuvansa punaisesta lihasta ja siipikarjasta ruokatarjonnassaan, joten festarikävijöille – siis myös pääministerille – tarjolla on hiukopalaksi lähinnä kasvis- tai vegaaniruokaa.
Lomailua pohjoisessa Italiassa
Heinä- ja elokuussa Marinin loma ajoittuu päiville 5.–6. heinäkuuta, 8.7.–3.8. ja 5.–7. 8. eli yhteensä noin kuukauden verran.
Mediatietojen mukaan Marin on lomaillut ainakin koillisessa Italiassa sijaitsevassa Trevison maakunnassa viiniviljelmien keskellä. Loma-asumuksena on ollut vuonna 1782 rakennettu kartano. Kartanossa tehtiin kaksi vuotta sitten suuri remontti, jossa se muutettiin hotellikäyttöön.
Aiemmin heinäkuun alussa Marin vieraili Turun Ruisrockissa. Festarivierailu keräsi suurta, osin jopa kansainvälistä huomiota, sillä festivaali jakoi sometileillään kuvan festivaalitunnelmasta nauttivasta pääministeristä. Mustavalkoisessa kuvassa farkkusortseihin, mustaan paitaan ja mustaan nahkatakkiin pukeutunut Marin kävelee festivaalin backstagella kohti kuvaajaa.
Loma-ajalla Marinia on sijaistanut seitsemän eri ministeriä pienissä pätkissä. Sijaisena toimii ensisijaisesti varapääministeri, joka Marinin hallituksessa on valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk). Saarikko sijaisti Marinia 8.-11. heinäkuuta. Saarikon ollessa estynyt pääministerin sijaisuudet määräytyvät ministereiden virkaikäjärjestyksen perusteella, jolloin virkavuosiltaan vanhin läsnä oleva ministeri sijaistaa pääministeriä varapääministerin ollessa estynyt.
Rytinä alkoi heti vapaiden alussa
Marinin kesäloma osui kriittiseen hetkeen, sillä loman aikana kotimaassa on totisesti rytissyt – niin taloudessa kuin ulkorajapolitiikassa.
Suomen valtion enemmistöomistaman Fortumin tytäryhtiö Uniperin ongelmat räjähtivät silmille yhtiön sitouduttua aiemmin myymään kaasua halpaan hintaan saksalaisille. Fortum on jo aiemmin talvella auttanut Uniperia 8 miljardin rahoituksella, mutta se ei riittänyt.
Marinin ollessa lomalla, Uniper-asia kaatui lähinnä Eurooppaministeri Tytti Tuppuraiselle (sd), joka viime viikolla kuvasi ”parhaaksi mahdolliseksi” ratkaisua, jossa Saksa osti 30 prosentin osuuden Uniperista noin 267 miljoonalla eurolla. Lisäksi Saksan hallitus on sitoutunut tarjoamaan Uniperille enintään 7,7 miljardia euroa rahoitusta.
Arvioiden mukaan ratkaisusta kuitenkin kertyy jokaista Suomen kansalaista kohden tappiota lähes 1 700 euroa.
Hallitus suhtautuu kriisiin huolettomasti
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ihmetteleekin, miten huolettomasti Suomen hallitus asiaan suhtautuu, sillä pääministeri ja valtiovarainministeri eivät vaivautuneet edes vastaamaan asiasta.
Parhaillaan Suomen valtiojohdossa paine kasvaa venäläisten turistiviisumien myöntämisen rajoittamisesta. Vaikka eduskunnassa alkaakin jo olla yhtenäinen tahtotila venäläismatkailun rajoittamiseksi, tilanne vaatisi hallituksen toimia ja vähintään pääministerin reagointia.
Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne sanoo, että alkaa jo hävettää se, ettei rajaa ole vielä saatu kiinni.
Pääministeriä ei nähty keskustelemassa taloudesta
Heinäkuun puolivälissä eduskuntapuolueiden puheenjohtajat keskustelivat SuomiAreenassa muun muassa verotuksesta ja valtiontaloudesta, mutta Marinia ei paikalla nähty. Häntä tuurasi kansanedustaja ja demarien varapuheenjohtaja Niina Malm.
Kuten tiedetään, pääministeri Marin ei mielellään osallistu keskusteluun taloudesta tai julkisten palvelujen rahoituksesta. Tällä kertaa kesäloma pelasti pääministerin siis myös SuomiAreenan ikävältä debatilta, jossa olisi pitänyt esittää vastaus esimerkiksi soten rahoitusongelmiin.
Mediahiljaisuus jatkunut pitkään
Monessa kotitaloudessa mietitään nyt, riittääkö sähköä ensi talvena ja mitä se maksaa. Joitakin perheitä uhkaa jopa tuhansien eurojen lisälasku. Samaan aikaan kallis polttoaine leikkaa ostovoimaa.
Perussuomalaiset vaatii hallitukselta vastauksia ja on vaatinut ministereitä esiin ja eduskuntaa koolle.
Hallituksen riveistä äänessä on viime aikoina ollut perhe- ja peruspalveluministeri Aki Linden (sd), joka on someavauksissaan lähinnä haukkunut yksityistä terveydenhuoltoa.
Pääministeriä ei ole näkynyt viikkokausiin ottamassa kantaa yhteenkään poliittiseen kysymykseen. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomauttaakin valtiojohdon mediahiljaisuudesta sometileillään.
Vieläkö Saksassa kannetaan poliittista huolta muutaman satasen vuodessa nousevista kaasulaskuista?
Saan jatkuvasti yhteydenottoja suomalaisilta, joiden sähkösopimukset tietävät lisää maksettavaa useita TUHANSIA euroja vuodessa.
Missä on hallitus? Eikö media saa PM:iä esiin?
— Riikka Purra (@ir_rkp) July 28, 2022
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kesäloma mediahiljaisuus Flow miljarditappiot Ruisrock viisumit musiikkiala sähkölasku Anders Adlercreutz Aki Lindén Uniper Saara Hyrkkö energiaköyhyys veronmaksajat elinkustannukset kotitaloudet Maria Ohisalo Annika Saarikko Tytti Tuppurainen Kai Mykkänen Riikka Purra Sanna Marin Jussi Saramo Lulu Ranne Fortum pääministeri perussuomalaiset Italia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomen hyvinvointivaltio uhattuna – talousprofessori Virén vaatii ratkaisuja: ”Mitä enemmän vaikeita päätöksiä vältellään, sitä enemmän kasautuu ongelmia”

Puoluesihteeri Luukkanen: Sanna Marinin pitäisi nyt hoitaa pääministerin työtään!

Ansaitsetko yli 2 500 euroa kuukaudessa? SDP kehottaa suomalaisia myymään omaisuuttaan sähkölaskujen maksamiseksi

Ranne: Valtion omistajaohjaus petti täysin – ”Ministeri Tuppuraisen on kannettava poliittinen vastuunsa ja erottava”

Venäläisten ostosmatkailu Suomessa kiihtynyt, tavaraa viedään rajan yli suuret määrät vientikiellosta huolimatta – Jani Mäkelä: “Tilanne koettelee kansalaisten oikeustajua”

Reijonen vaatii Fortumin hallituksen eroa – “Kyseessä ovat suomalaisten rahat”

Perussuomalaiset laittaisi omistajaohjauksen remonttiin: ”Ulkomaalaisilla omistajilla ei saa jatkossa olla merkittävää osaa kriittisillä aloilla”

Reijonen vaatii ryhtiä omistajaohjaukseen: “Kaikkien valtion omistusten kohdalla tulee varmistaa, että hallitukset ja johto tietävät kristallinkirkkaasti, mitä valtio-omistaja tahtoo”

Fortumin tytäryhtiö Uniper teki alkuvuonna yli 12 miljardin tappiot – takkiin tulee edelleen 100 miljoonaa euroa päivässä
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.