Saksan vasemmistolainen sisäministeri näkee äärioikeiston levittämän vihapuheen suurimpana uhkana maansa demokratialle. Samaan aikaan Saksan suojelupoliisi pyörittää sosiaalisessa mediassa satoja feikkitilejä, jotka teeskentelevät olevansa äärioikeistolaisia radikaaleja ja levittävät vihapuhetta valtion luvalla.

Saksan suojelupoliisi pyörittää satoja ”äärioikeistolaisia” feikkitilejä sosiaalisessa mediassa, kertoo juutalaisvainojen historiaan ja nykyiseen äärioikeistoon erikoistunut tutkiva toimittaja ja kirjailija Ronen Steinke. Steinke on kirjoittanut tutkimusprojektistaan myös Süddeutsche Zeitung -lehdessä.

Satoja trollitilejä

Ronen Steinken mukaan äärioikeiston keskusteluryhmissä on satoja valetilejä, jotka tekeytyvät oikeistoradikaaleiksi mutta ovat todellisuudessa suojelupoliisin ”virtuaaliagentteja”. Saksan kotimaan tiedustelupalvelu Verfassungsschutz – joka vastaa Suomen suojelupoliisia – on vuodesta 2019 lähtien tehnyt merkittävän panostuksen tällaisten valetilien luomiseen.

– Tämä on tiedonkeruun nykypäivää, kommentoi eräs suojelupoliisin päällikkötason virkamies.

Tutkiva toimittaja Steinke kertoo haastatelleensa erästä henkilöä, joka on pyörittänyt noin vuoden verran eri valetilejä suojelupoliisin toimeksiannosta.

– Meidän kuuluu mennä virran mukana, virtuaaliagentti kertoo. Mukailla yleistä ilmapiiriä.

Valetilit saavat vihapuhua ja kiihottaa valtion luvalla

Pelkkä toisten käyttäjien somepostausten jakaminen tai tykkääminen ei riitä, vaan valetilien on myös itse esitettävä olevansa äärioikeistolaisia. Suojelupoliisin tavoitteena on nimittäin päästä väkivaltaan kykenevien äärioikeistoryhmien sisäpiiriin, joten valetilien on pyrittävä hankkimaan kavereita ja luottamusta.

– Ollakseen uskottava, ei riitä, että tykkäät muiden sanomisista tai jaat niitä, vaan sinun on myös itse kirjoitettava mielipiteitä, virtuaaliagentti kertoo.

Tämä tarkoittaa sitä, että sadat suojelupoliisin pyörittämät sosiaalisen median valetilit kirjoittavat itse postauksia, jotka sisältävät vihapuhetta ja kiihottamista kansanryhmää kohtaan. Sopimukseen kuuluu, että virtuaaliagenteille sallitaan tietyssä määrin laiton toiminta.

Tiedustelupalvelun trolleja vilisee somessa

Steinken mukaan Saksan kotimaantiedustelun eri alueyksiköillä on somessa kymmenittäin virtuaaliagentteja, jotka kukin pyörittävät useita eri valetilejä. Valetilejä on niin paljon, että eri yksiköt joutuvat koordinoimaan toimintaansa, jotta eivät käynnistäisi esitutkintaa kansanryhmää vastaan kiihottamisesta toisen alueyksikön palveluksessa työskentelevää virtuaaliagenttia kohtaan.

Vihapuheen kohteet olisivat varmasti ihmeissään, jos tietäisivät, miten paljon vihapuhetta sosiaalisessa mediassa levitetään suojelupoliisin työntekijöiden toimesta, Steinke arvelee.

– Totta kai minä vahvistan näiden ihmisten maailmankuvaa, kertoo somessa äärioikeistolaista näyttelevä virtuaaliagentti, jonka tehtävänä on voittaa äärioikeistolaisten luottamus.

Sisäministeri: Äärioikeisto on suurin uhka

Saksan sisäministeri Nancy Faeser (kuvassa) on julistanut, että äärioikeistolaisuus on ”suurin extremistinen uhka” Saksan demokratialle. Siis suurempi kuin esimerkiksi äärivasemmistolainen extremismi tai islamismi. Niinpä sisäministeri Faeser julkaisi alkuvuodesta kymmenen kohdan toimenpideohjelman, joka on suunnattu nimenomaan äärioikeistolaisia vastaan.

Kuukausi sitten vasemmistolaisen Faeserin johtama sisäministeriö päätti, että edellisen sisäministerin, Horst Seehoferin, kaudella perustettua islamismin asiantuntijaryhmää ei enää tarvita, joten sen toiminta lopetetaan. Lopetetun asiantuntijaryhmän tehtävänä oli tutkia islamismin leviämistä kouluissa.

SUOMEN UUTISET