Aiemmin Vihreiden eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteerinä toiminut kirjailija, oikeustieteen tohtori Jarkko Tontti varoitti tuoreessa haastattelussa viime aikoina yleistyneistä pyrkimyksistä kitkeä ”vihapuhetta”. Tontti totesi Nykypäivän haastattelussa olevansa valmis maksamaan sananvapaudesta sen hinnan, että jotkut käyttävät tätä oikeutta hölmöllä tavalla.

– Pitkällä aikavälillä olemme huolestuttavalla tiellä, jos ryhdymme rajoittamaan sananvapautta.

– Vaikutelmani on, että Suomessa erityisesti viiden vuoden sisällä sananvapauden puolustajien joukko on vähentynyt ja niiden joukko kasvanut, jotka eri perustein toivovat sananvapauden rajoittamista, Tontti totesi haastattelussa.

Lainoppineelle Tontille vihapuhe on ”ongelmallinen käsite”: se on tulkinnanvarainen eikä löydy Suomen lainsäädännöstä.

Netissä ei saa nytkään sanoa mitä tahansa. Kiihottaminen kansanryhmää vastaan, kunnianloukkaus, yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen, laiton uhkaus, vainoaminen, uskonrauhan rikkominen ovat jo nyt rangaistavia, Tontti muistuttaa.

Tontin mielestä Suomen lainsäädäntöä pitäisi sananvapauden osalta pikemminkin höllentää kuin kiristää. Hän poistaisi rikoslainsäädännöstä ”jumalanpilkkapykälän” (uskonrauhan rikkominen).

Tontti pohtisi vakavasti myös sitä, onko vankeusrangaistuksen mahdollisuus törkeissä kunnianloukkausrikoksissa paikallaan. Tontin koko haastattelu on luettavissa kokoomuksen Verkkouutisista.

Viisastuminen sallittu

Tontti ruoti ankarasti vihreää politiikkaa kaksi vuotta sitten esseekokoelmassaan Viisastuminen sallittu.

– Vihreät ei ole vakavasti otettava aikuisen ihmisen puolue. Se on nuorisoseura ja milloin mihinkin yksittäiseen asiaan keskittyvien opiskelija-aktivistien ja vaihtoehtoväen kokoontumisajot, Tontti kärjisti kirjassaan Ylen mukaan.

Vielä yhdeksän vuotta sitten, ennen viisastumistaan, Tontti kannatti sananvapautta vain teoriassa. Kirjailijoiden sananvapausjärjestö Suomen Penin varapuheenjohtajana Tontti ei puolustanut Jussi Halla-ahon sananvapautta vuonna 2009, kun tämä oli tuomittu blogikirjoituksensa ”uskonrauhaa rikkovista” tekstikatkelmista.

Halla-aho kuvaili tuolloin omalla blogillaan Tontin sananvapauskielteistä lausuntoa Uudelle Suomelle pohjanoteeraukseksi.

Suomen Uutiset