Viron parlamenttivaaleissa tällä erää vain viisi puoluetta ylitti viiden prosentin äänikynnyksen. Suurimmaksi puolueeksi nousi länsimielinen reformipuolue. Toiseksi kiri maan Venäjä-myönteinen keskustapuolue. Kolmanneksi nousi kansallismielinen ja euroskeptinen EKRE.

Reformipuolue saavutti hieman yli kolmanneksen parlamenttipaikoista 28,9 prosentin äänimäärällä. Keskustapuolue menettää yhden edustajapaikan. Sen vaalitulos 23,1 prosenttia on hieman edellisiä vaaleja pienempi.

Kansallismieliset sen sijaan suorastaan jyräsivät vaaleissa. EKRE:n äänimäärä kasvoi yli kaksinkertaiseksi viime vaaleista. Puolue saalisti 17,8 prosenttia äänistä. Se tietää 12 lisäpaikkaa parlamenttiin edellisten seitsemän paikan lisäksi.

Parlamenttipaikoille ylsivät myös isänmaapuolue (12 paikkaa) ja sosiaalidemokraatit (10 paikkaa).

Presidentti nimeää hallitustunnustelijan

Viron presidentti Kersti Kaljulaid nimeää lähipäivinä hallitustunnustelijan. Reformipuolueen johtaja Kaja Kallas on mitä ilmeisimmin ensimmäisenä tunnusteluvuorossa.

Kallas ei ole sulkenut hallitustunnusteluista pois muita kuin kansallismieliset. Käytännössä hallituksessa voisi olla kaksi suurinta puoluetta tai sitten reformipuolueen kanssa hallituksessa ovat molemmat pienemmät puolueet.

EKRE:n puheenjohtaja Mart Helme on esittänyt hallitusvaihtoehdoksi myös keskustapuolueen, EKRE:n ja isänmaapuolueen. Tämä tuskin toteutuu.

Reformipuolue luopuisi venäjän kielen opiskelusta

Reformipuolue ja EKRE haluaisivat luopua venäjän kielen opiskelusta. Keskusta on taas tätä vastaan.

Reformipuolue ja keskustapuolue eroavat myös maan verojärjestelmän suhteen. Keskusta haluaisi luopua tasaveromallista progressiiviseen verotukseen Suomen tavoin. Reformipuolue taas pitää tasaveromallista.

Henri Alakylä