Kustannusvertailu: Maalla sijaitseva tuulivoima edullisin tapa tuottaa sähköä, otsikoi Yle Lappeenrannan teknillisen yliopiston sähkön tuotantokustannusvertailua koskevan tutkimuksen. Totuus asiasta oli piilotettu jutun loppuun: aurinko- ja tuulivoimaloiden tuotantohuiput eivät vastaa Suomen kulutushuippua, ja siksi tarvitaan sähkön varastointia, mikä lisää aurinko- ja tuulisähkön kustannuksia.

Paremmin journalistisesta testistä selviytyi Talouselämä. Se kertoo aivan oikein, että tuulivoiman kustannukset tuotettua yksikköä kohden ovat todella tulleet Lappeenrannan tutkijoiden mukaan alas. Nyt se on 41,4 euroa megawattitunnilta, kun hinta viisi vuotta sitten oli 52,71 euroa.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston laskelma kertoo kuitenkin myös lisäkustannukset, jotka pitää laskea tuuli- ja aurinkovoiman tuotantokustannusten päälle, jotta saadaan kyseisen tuotantomuodon kokonaiskustannus.

Suomessa maa- ja merituulivoiman tuotantokustannushintaan pitäisi laskelman mukaan lisätä noin 15 euroa megawattitunnilta ja aurinkovoimaan peräti 29 euroa megawattitunnilta, jotta ne kattaisivat tarvittavan varavoiman, sähköverkon tehonhallinnan ja sähkön kantaverkon vahvistamiseen liittyvät kustannukset, Talouselämä kertoo.

– Näin laskien maatuulisähkön hinta olisikin 41,4 euron sijaan 56,4 euroa megawattitunnilta eli se häviäisi ydinvoimalle, rakennetaan sitä vanhaan tai uuteen paikkaan.

Myös Tekniikan Maailma osasi lukea tutkimusta ilman ideologisia silmälaseja. Se otsikoi näin:

Tutkimus: Tuulivoima on edullisinta – paitsi jos otetaan huomioon todelliset tuotantokustannukset, jolloin ydinvoima on edullisinta

– Olisikin syytä alkaa siirtyä käyttämään sähkön tuotannon kokonaishintaa kullekin tuotantomuodolle, koska myös tarvittava varastointi, huipputeho ja varavoima ovat kustannuksia sähkönsiirron lisäksi, ehdottaa tutkimuksesta vastannut professori Esa Vakkilainen Tekniikan Maailman mukaan.

Suomen Uutiset