Helsinkiläinen kaupan alalla työskentelevä Jarno Rosvall on tyytyväinen mies. Hänen vireille laittamansa kansalaisaloite ulkomaalaisten karkottamisesta sai voimakkaan vastaanoton eduskunnan lähetekeskustelussa eilen torstaina.  

– Kyllä tuli hyvä fiilis, että jotain on saanut aikaiseksi. Eduskunnassa puhuttiin aloitteen puolesta ja vastaan. Lämmötkin taisivat nousta joillakin. Aloite sohaisee muurahaispesää ja saa asioita etenemään toivottavasti nopeammin kun yli 54 000 ihmistä on asian puolella, Rosvall toteaa.

Rosvall pani kansalaisaloitteen vireille 5. marraskuuta 2014.

”Aloite lähti leviämään kulovalkean tavoin ja allekirjoituksia alkoi tulemaan hyvin”

– Päätin pistää aloitteen vireille sen jälkeen, kun loka-marraskuussa oli uutisoitu maahanmuuttajan tekemästä raiskauksesta. Oli pakko tehdä jotain, koska vastaavia ikäviä rikoksia uutisoitiin toistuvasti.

”Maassa ollaan maan tavalla”

Kansalaisaloitteessa esitetään, että ”- jatkossa rikokseen syyllistynyt ulkomaalainen maahanmuuttaja voitaisiin karkottaa maastamme ja asettaa maahantulokieltoon, sekä hänen oleskelulupansa voitaisiin mitätöidä saman tien”.

Nykyisen ulkomaalaislain mukaan maasta voidaan karkottaa oleskeluluvalla oleskellut ulkomaalainen, joka on tehnyt rikoksen, jonka enimmäisrangaistus on vähintään yksi vuosi vankeutta tai henkilö on syyllistynyt toistuvasti rikoksiin.

– En tiennyt aloitetta tehdessäni, että lakihan on jo mahdollistanut karkottamisen. Sain kuitenkin herätettyä ihmiset ja päättäjät, jotta he tekisivät muutoksia lakiin.

Rosvall haluaa, että karkottaminen voitaisiin tehdä nykyistä nopeammin.

”Sitä voisi toki miettiä, että suorittaako vankeusrangaistuksen esimerkiksi jossain muualla kuin kotimaassa, jos karkotus rikkoisi varmuudella kansainvälisiä sopimuksia. Mahdolliset valitukset voidaan hoitaa videopuheluna. Ei tarvitse lennättää ihmistä erikseen Suomeen”

– Rikokseen syyllistyneen karkotus voi kestää valituksineen peräti kolme vuotta ja prosessi maksetaan verovaroista. Mielestäni maassa ollaan maan tavalla ja jos ei siitä tykkää, niin sitten maasta pois nykyistä nopeammin. Nyt jos syyllistyy johonkin, niin ei ole pelotetta, että joutuisivat täältä lähtemään, Rosvall sanoo.

Aloitteen mukaan vakaviin rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset karkotettaisiin vankeusrangaistuksen pituudesta riippumatta.

– Sitä voisi toki miettiä, että suorittaako vankeusrangaistuksen esimerkiksi jossain muualla kuin kotimaassa, jos karkotus rikkoisi varmuudella kansainvälisiä sopimuksia. Mahdolliset valitukset voidaan hoitaa videopuheluna. Ei tarvitse lennättää ihmistä erikseen Suomeen, Rosvall esittää.

Toistuvat rikokset toivat nimiä

Kansalaisaloite keräsi vaadittavat 50 000 tuhatta allekirjoitusta viime huhtikuussa. Väestörekisterikeskus tarkasti, että hyväksyttäviä kannatusilmoituksia oli riittävästi. Sen jälkeen asia eteni eduskuntaan.

– Aloitteen vireille laittaminen ei ollut vaikeaa. Pieniä muodollisuuksia jouduin korjaamaan ennen aloitteen julkistamista.

Rosvall ei aluksi juurikaan mainostanut aloitetta, mutta häntä neuvottiin laittamaan kampanja pystyyn Facebookiin.

– Se kannatti, sillä aloite lähti leviämään kulovalkean tavoin ja allekirjoituksia alkoi tulemaan hyvin. Se oli ilmaista markkinointia ja kaiken a ja o. Tein vielä sivun, jolle aloin linkittämään uutisia ulkomaalaisten tekemistä rikoksista.

Kansalaisaloite.fi-palvelun kuvaaja osoittaa, että kannatusilmoitusten määrä kasvoi, kun tieto Helsingin Tapanilan raiskauksesta tuli julkisuuteen. Poliisi kertoi pidättäneensä ulkomaalaistaustaisia nuoria, joita epäiltiin naisen raiskauksesta.

– Selvä kannatuspiikki tuli joukkoraiskauksen uutisoinnin jälkeen. Myös paljon väkeä keräävillä keskustelufoorumeilla mainittiin aloitteesta eli monet minulle tuntemattomat alkoivat mainostamaan sitä.

Mediajulkisuutta Rosvall sai viime huhtikuussa sen jälkeen kun oli saanut kerättyä 50 000 allekirjoitusta.

– Valtamedia ei puhunut juuri mitään ennen kuin sain kasaan vaadittavan määrän allekirjoituksia. Mediajulkisuus ei tuonut lisää kuin muutamia tuhansia nimiä, mutta tavoite oli jo saavutettu.

Mika Rinne