EU-johtajien pitäisi saada aikaan ratkaisuja maahanmuuttokriisiin lähipäivinä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mielestä kehitys on kulkemassa oikeaan suuntaan.

– Tämä ei kuitenkaan johdu siitä, että EU:ssa oltaisiin viisastuttu, vaan siitä, että kuluneiden kolmen vuoden toimettomuus ja tunarointi ovat aiheuttaneet sisäpoliittisia muutoksia monissa jäsenmaissa, esim. Saksassa, Itävallassa ja Italiassa, Halla-aho kirjoittaa Facebookissa.

Vain mallioppilas Suomi täytti kiintiönsä

Halla-ahon mielestä palautuskeskukset ja EU:n ulkopuolelle perustettavat käsittelykeskukset, joista nyt keskustellaan, ovat toimia, jotka olisi pitänyt toteuttaa jo 2014, jolloin katastrofi oli näkyvissä tai viimeistään 2015, jolloin se oli päällä.

– Näin ei tehty, vaan useat hallitukset lähettivät signaaleja, joilla tilannetta pahennettiin. Merkel julisti Saksan avoimeksi kaikille halukkaille, ja Suomessa pääministeri Sipilä lupasi omakotitalon turvapaikkaturisteille.

– Seuraavaksi yritettiin siivota syntynyttä sotkua turvapaikanhakijoiden sisäisillä siirroilla, joista tuli farssi. Vain mallioppilas Suomi täytti oman kiintiönsä. Suurin osa jäsenmaista viittasi sopimukselle kintaalla. Tämä oli hyvä asia, koska muuten siirrot jatkuisivat ikuisesti. Tulijathan eivät lopu, Halla-aho huomauttaa.

Merkel vaihtoon, Saksalle järkevämpi linja

Halla-aho sanoo pelkäävänsä, ettei Merkelillä ole vieläkään viisautta sulkea Saksan rajoja.

– Sillä hän myöntäisi olleensa väärässä vuonna 2015. Toisaalta ajatus pakolaiskiintiöiden EU:n laajuisesta kasvattamisesta tai muista taakanjaoista on poliittisesti vielä epärealistisempi kuin se oli kolme vuotta sitten. Silloin vastaan harasivat lähinnä Visegrad-maat, nyt joukkoon ovat liittyneet äänekkäästi myös pienet Länsi-Euroopan valtiot, poislukien tietysti Suomi.

– Yksi mahdollinen lopputulema, että EU:n tasolla saadaan aikaan jokin vesitetty ja riittämätön periaatejulistus, fiksut jäsenmaat jatkavat kansallisia toimia kuten oman maahanmuuttopolitiikkansa tiukentamista ja sisärajatarkastuksia, ja Saksa perustaa jonkun ”halukkaiden koalition” jakamaan taakkaa. Toinen ja toivottavampi mahdollisuus on, että sisäinen paine CDU/CSU:ssa käy sietämättömäksi, Merkel pannaan vaihtoon, ja Saksan uusi hallitus omaksuu uuden ja järkevämmän linjan, Halla-aho toivoo.

SUOMEN UUTISET