Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää hallituksen esittämää potilasturvallisuuslakia törkeänä takinkääntönä SDP:ltä, joka vuonna 2007 äänekkäästi vastusti samanlaista lakia, mitä itse on nyt sorvaamassa.

Kiistelty potilasturvallisuuslaki tuli eduskunnan käsiteltäväksi keskiviikkona 14.9. Esitys on repinyt sekä hallituksen rivejä vasemmistoliiton eduskuntaryhmän vastustuksen vuoksi että raivostuttanut hoitoalan järjestöt Tehyn ja Superin. Voimaan tullessaan laki rajoittaisi merkittävästi hoitajien työtaisteluoikeutta.

– Hoitoalan pakkotyölaki kertoo kaiken siitä, miten paljon hallitus arvostaa hoitoalan ammattilaisia. Työolojen tai palkan parantamisesta ei ole puhettakaan, vaan porkkanan sijaan hoitajille tarjotaan lisää keppiä estämällä työtaistelutoimet ja pakottamalla töihin sakon uhalla. Hallitus tuntuu kuvittelevan, että jatkuvan kiireen ja resurssipulan uuvuttamat hoitajat jaksavat töissä paremmin uhkailun voimalla, moittii perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen.

– Hoitajat eivät halua jättää potilaitaan oman onnensa nojaan, mutta kahden raskaan pandemiavuoden jälkeenkään mitään parannusta työolosuhteisiin ei ole tullut. Hoitajat on kerta toisensa jälkeen pakotettu venymään äärirajoille, mutta nyt tälle hyväksikäytölle on tehtävä loppu.

Kukaan ei veny loputtomasti

Hoitoalan lakonuhka on seurausta liittojen ja työnantajaa edustavan KT:n riidasta, jota on selvitelty valtakunnansovittelijan johdolla. Työnantajapuoli ei ole suostunut hoitajien palkankorotusvaatimuksiin, vaikka hoitajien palkkataso on noin 20 prosenttia jäljessä pohjoismaisesta tasosta.

– Hoitotyö on raskasta ja erittäin alipalkattua suhteessa työn vaativuuteen. Hoitajat ovat joka ikinen päivä vastuussa ihmishengistä ja huolehtivat potilaistaan kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä. Työ on pahimmillaan erittäin kuluttavaa henkilöstöpulan aiheuttaman jatkuvan kiireen vuoksi, mutta palkkauksessa tämä ei todellakaan näy. Työnantajat ovat valitelleet hoitajapulaa ja ihmetelleet alanvaihtoa ikään kuin syyt eivät olisi päivänselviä. Monelle hoitotyö on myös kutsumustyö, mutta kukaan ei veny loputtomasti, Antikainen toteaa.

Törkeä takinkääntö

Hoitajien pakkotyölaki on varsinkin SDP:ltä törkeä takinkääntö. SDP nimittäin vastusti äänekkäästi hoitajien työtaisteluoikeuden rajoittamista ollessaan oppositiossa vuonna 2007.

– SDP:n silloinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma puhui vuonna 2007 eduskunnassa ”pakkolainsäädännöstä”. Kuinka kävi 15 vuotta myöhemmin? Nyt pääministeripuolue SDP ajaa pakko- ja orjatyölakeja ja uhkailee hoitajia sen sijaan, että pyrkisi rakentamaan edellytykset sovinnolle, Antikainen tylyttää.

Suomen Uutiset