Pieni saksalaispankki Raiffeisen Gmund am Tegernsee alkaa syyskuussa rokottaa negatiivisilla talletuskoroilla asiakkaitaan, joiden tilin saldo ylittää sata tuhatta euroa. Asiasta kertoi uutistoimisto Bloomberg. Pienen saksalaispankin avaus voi kasvaa merkittäväksi, jos muut pankit alkavat seurata talletusten sakotusmallia.

Negatiivisten talletuskorkojen siirtäminen talletusasiakkaille jakaa mielipiteitä. Yksi näkemys on, että muutkin pankit voivat seurata perässä. Toisen näkemyksen mukaan kilpailutilanne Saksan pankeilla on niin kireä, ettei talletuksia voida rokottaa laajemmin. Talletusveron sijaan saksalaispankit ovat pohtineet kiertoteitä, kuten palvelumaksujen perimistä ilmaisista palveluista.

Saksalaispankit ovat aikaisemmin verottaneet yritysasiakkaitaan negatiivisilla koroilla, koska Euroopan keskuspankin talletuskorot pankeille ovat olleet nyt yhtäjaksoisesti yli kaksi vuotta miinuksella.

Draghin lupaus unohtui

Kun EKP:n pääjohtaja Mario Draghi ilmoitti kesällä 2014 negatiivisista talletuskoroista hän painotti, että negatiiviset korot suunnataan pankeille, ei kansalle. Hän kertoi, ettei EKP ala sakottamaan kansalaisten talletuksia, vaan se olisi tuolloin yksittäisten pankkien päätös.

Pankkien ahdingon suuruus riippuu kuitenkin talouskasvusta. Mikäli investoinnit ja pankkilainojen volyymi kasvavat, ei pankeilla ole suurta tarvetta sakottaa talletusasiakkaitaan. Talletukset ovat pankeille kuitenkin hyvin edullinen joukkorahoitusmuoto.

Euroalueen talouskasvu on pysytellyt pitkään vaatimattomana, Bloomberg kirjoittaa, eikä pankkiluotoille ole ollut siten kovin suurta kysyntää. Saksan keskuspankki arvioi, että pankkien tuotto ennen veroja laskisi neljänneksellä vuoteen 2019 mennessä EKP:n korkotason vuoksi.

EKP kehui talletuskannan kasvua

EKP:n johtokunnan jäsen Benoît Cœuré sanoi heinäkuun lopussa, että pankkien talletusasiakkaat pysyttelevät pankeissa, koska pankit eivät ole siirtäneet negatiivisia talletuskorkoja talletusasiakkailleen. Cœuré tarkasteli talletuskannan kasvua. Se oli pysynyt vakaana EKP:n negatiivisten korkojen aikana.

Saksalaispankit ovat valitelleet EKP:n matalaa korkotasoa, koska se heikentää pankkien tuottavuutta.

Henri Myllyniemi

Tagit