Saksan joukkovelkakirjat putosivat maanantaina jälkimarkkinoilla keskimäärin tasan nollaan prosenttiin. Mikäli sijoittajat pitävät velkakirjoja hallussaan niiden erääntymiseen asti, he eivät tienaisi sijoituksillaan kollektiivisesti mitään. Myös yrityslainoissa on paikoin nähty korkohäiriöitä. Tämä johtuu pääosin EKP:n hyvin keveästä rahapolitiikasta.

Maanantain tiedot tulivat Saksan keskuspankin päivittäisestä katsauksesta. Siinä huomioidaan kaikki Saksan liikkeelle laskemat joukkovelkakirjat niin, että eri pituiset lainat ja niiden volyymi huomioidaan mukaan. Saksan joukkovelkakirjoja kaupitellaan jälkimarkkinoilla negatiivisilla koroilla aina 8 vuoden mittaisiin lainoin.

Myös Suomen joukkovelkakirjoissa on samansuuntainen tilanne. 8-vuoden lainasta sijoittajat tyytyisivät 0,04 prosentin tuottoon.

Tuotto ei koostu koroista

Saksan yrityslainamarkkinoilla nähtiin myös ihme, kun sijoittajat tyytyivät negatiiviseen korkoon jo velkakirjan liikkeellelaskuvaiheessa. Berlin Hyp -pankin rahoittajat toisin sanoen menettäisivät rahaa, mikäli he odottavat lainakirjojen erääntymistä.

Tuotto ei kuitenkaan koostu koroista, vaan EKP:n lainakirjaostoista. Niiden hinnat ovat kohonneet, mikä tarkoittaa jälkimarkkinoilla koron laskua. Tuotto-odotus koostuukin pääosin nousevista hinnoista.

Velkakirjoihin liittyy myös riski, jos niiden hinnat alkavat pudota ja korkotuottokin on pakkasella, koska velkakirja on ostettu liian korkeaan hintaan.

Henri Myllyniemi